اگر میخواهید موفقیت استارتاپ خود را تضمین کنید، نباید از اهمیت تشکیل یک تیم موفق غافل شوید. اگر صاحب یک کسبوکار نوپا هستید و نمیدانید چطور چنین تیمی را در سازمان خود تشکیل دهید، در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا تمام نکات ساخت یک تیم حرفهای و موفق که باعث پیشرفت کسبوکار شما میشود را مرور کنیم.
اهمیت تیمسازی برای موفقیت یک استارتاپ
به عقیده راید هافمن، کارآفرین و موسس شبکه اجتماعی لینکدین، مهم نیست چقدر ایده و استراتژی شما ناب و درخشان باشد؛ اگر بخواهید برای به نتیجه رساندن آن، انفرادی عمل کنید احتمالا در مقابل تیم رقیب بازی را واگذار خواهید کرد.
مطالعات نشان میدهند که حدود ۶۰ درصد از استارتاپها به دلیل برخورداری از تیمهای ناکارآمد، به شکست محکوم میشوند. این آمار اثبات میکند که پشت هر استارتاپ موفق، مجموعهای از افراد پرشور قرار دارند که با شور و علاقه برای رسیدن به یک هدف مشترک تلاش میکنند.
به نقل از نویسنده معروف، جان ماکسول، که کتابهای متعددی در زمینه رهبری دارد، کار گروهی میتواند رویاها را به واقعیت تبدیل کند. البته زمانی که رهبر یک تیم، رویایی بزرگ اما تیمی ناکارآمد داشته باشد، همه چیز میتواند به کابوس تبدیل شود.
بر اساس مطالعهای که توسط دانشکده عالی مدیریت راتمن انجام شده است، توانایی یک بنیانگذار در جذب و ساخت یک تیم عالی، تعیینکننده موفقیت آن استارتاپ است. در حالی که ویژگیهای مدیریتی بنیانگذار یک کسبوکار برای موفقیت آن لازم است، اما یک تیم با تجربه میتواند موفقیت یک شرکت را تضمین کند.
به همین ترتیب، موفقیت هیچ استارتاپی با تلاش تنها یک نفر حاصل نمیشود. این تیم است که رویای یک کارآفرین را به واقعیت تبدیل میکند.
مزایای داشتن یک تیم هدفمند
۱- اجرای چشمانداز عالی
تیم اصلی کسبوکار، مسئول تقسیم چشمانداز آینده بنیانگذار به اهداف کوتاهمدت، قابل تحقق و مقیاسپذیر است. هر بخش از تیم مانند اجزای یک سیستم، نقشهای جداگانهای را به عهده میگیرد و این اهداف به آنها اختصاص مییابد. این تیم نگرش، استعداد، مهارت، دانش و شایستگی خود را برای تحقق این اهداف کوچک بکار خواهد گرفت و در نهایت این اهداف کوچک جمع شده و هدف غایی، یعنی موفقیت مجموعه را شامل میشود.
در مجموع، چندین بخش بطور همزمان در مجموعه تیم شما فعالیت خواهند کرد. شما نیز به عنوان بنیانگذار میتوانید تمرکز خود را روی اهداف بزرگتر و تصمیمات سطح کلان بگذارید و همانطور که کسبوکار شما مرحله به مرحله رشد میکند، یک تیم کارآمد شتاببخش این فرآیند است.
۲- معرف فرهنگ سازمانی
وقتی نوبت به تیمسازی میرسد، شما نه تنها مشغول ساخت یک مجموعه هستید؛ بلکه فرهنگ سازمانی کسبوکار خود را پیریزی میکنید. فرهنگ مذکور ترکیبی از بینش، رسالت، اعتقادات، ارزشها و شخصیت طبیعی همه افراد درگیر در مجموعه است.
کیفیت تیم اصلی، باورهای بنیادی کل مجموعه را تشکیل میدهد و این باورهای بنیادی با گذشت زمان حتی با تغییر افراد تیم در سلسله مراتب ساختاری شرکت شما نفوذ کرده و ماندگار میشوند.
۳- تکمیل مهارتها
در تجارت جنبههای مختلفی وجود دارد و یک بنیانگذار به تنهایی قادر به مقابله با همه وجوه کسبوکار نیست. بنابراین وقتی صحبت از ساخت تیم برای یک شرکت نوپا میشود، ضروری است که خلاءهای مدیریتی توسط یک تیم یا فرد باتجربه پر شود. داشتن یک تیم کارآمد که همه مهارتهای لازم برای موفقیت را متعادل میکنند، تلاشهای جمعی شما را یکپارچه و موثرتر میکند.
۴- پشتیبانی از کسبوکار
داستان یک استارتاپ ممکن است مانند یک رولر کوستر باشد که فراز و نشیبهای متعددی را پشت سر میگذارد. همکاری اعضای تیم و وجود یک رهبری صحیح، دست به دست هم میدهند تا کشتی کسبوکار شما از دریاهای طوفانی دنیای تجارت بهسلامت به ساحل برسد. یک تیم کارآمد مانند سکان و لنگر یک کشتی عمل خواهد کرد. از این رو، ساخت یک تیم قوی به معنای ساخت یک سیستم پشتیبانی قوی از کسبوکار شماست.
تیم حرفهای استانداردهای اخلاقی اعضای تیم را بالا نگه داشته و پس از عبور از هر نقطه عطف، نشاط اعضای تیم را حفظ میکند. یک تیم خوب حتی با شکستهای بیسابقه، تنگنای مالی یا تاخیر در توسعه محصول نیز پشتیبان شما خواهد بود. اعتماد و اعتقاد آنها به ایده کسبوکار شما، همه اعضا را به سمت تلاش بیشتر برای رسیدن به موفقیت سوق میدهد.
۵- شانس بیشتر برای جلب توجه سرمایهگذاران خطرپذیر
این یکی از اصلیترین دلایل ساخت یک تیم حرفهای است. سرمایهگذاران خطرپذیر عموما بر اساس عوامل متعددی درباره سرمایهگذاری در یک استارتاپ تصمیمگیری میکنند که یکی از اصلیترین این عوامل، داشتن یک تیم حرفهای است. ایده اولیه استارتاپ ممکن است از نظر ماهیت ثابت بماند، اما سرمایهگذاران میدانند که جزئیات ایده بسته به شرایط بازار ممکن است تغییراتی پیدا کند. بنابراین، آنها به دنبال استارتاپهایی هستند که توسط تیمهایی پشتیبانی میشوند که توانایی سازگاری با تغییرات را دارند.
توصیههایی برای تیمسازی
اکنون که با اهمیت تیمسازی آشنا شدید، باید به نکاتی توجه کنید که شما را در طول فرآیند تیمسازی در مسیر درستی نگه میدارند:
۱- به عمل کار برآید، به سخندانی نیست!
کار در استارتاپ میتواند گاهیاوقات طاقتفرسا شود. از اعضای تیم انتظار میرود شرایط موجود را درک کرده و تمام تلاش خود را برای همگامی با چالشها بهکار گیرند. افرادی که قادرند در زمانی کوتاه، اقدامی مناسب برای رفع یک چالش انجام دهند، عموما میتوانند بر موانع و چالشهای کار غلبه کنند. بنابراین، مهم است که اعضای تیم چابک، مدبر و سریع باشند و در زمان لازم دست به عمل بزنند.
۲- گاهی باید از معیارهای رایج گذشت
خود را در موقعیتی تصور کنید که باید بین دو نفر که یکی از آنها دارای رزومه و سوابق کاری برجسته و دیگری تنها دارای اشتیاق نسبت به ایده کسبوکار شماست، یک نفر را انتخاب کنید. انتخاب شما چه کسی است؟ در حالی که از نظر منطقی، به نظر میرسد فرد با تجربه باید انتخاب شود؛ اما گاهی افراد با تجربه، اشتیاق و شور لازم برای کار در کسبوکار نوپای شما را ندارند.
وقتی صحبت از استارتاپها میشود، گاهیاوقات اشکالی ندارد که رزومه کاری افراد را کنار بگذارید و روی خود شخص تمرکز کنید. افرادی که برای انجام کارها با اشتیاق و انگیزه عمل میکنند، میتوانند بسیار ارزشمندتر از شخصی باشند که به نظر می رسد شایسته است اما اثر مثبتی در کسبوکار شما نمیگذارد. تغییر معیارها نه تنها از یک استخدام بد جلوگیری میکند؛ بلکه منابع مالی کسبوکار شما را نیز در امان نگه میدارد.
۳- سازگار شوید، تغییر دهید و بداههپردازی کنید
فضای کاری یک استارتاپ، بسیار پویا و بهترین راه برای مدیریت موثر تیم، همگام بودن با این فراز و نشیبهاست. دانش، مهارت و اشتیاق زیربنای بنیادی یک تیم است و اعضای تیم باید خودشان را با چشمانداز استارتاپ سازگار کنند. تیمسازی برای مدیران شامل تغییر، انطباق و تصمیمگیری در لحظه برای تیم بر اساس شکافها و نیازهای آینده استارتاپ است.
۴- روی خدمات مشتری تمرکز کنید
در دنیای امروز، محصولات و خدمات بیش از هر زمان دیگری، مشتریمحور هستند. با شروع کسبوکار، احتمالا متوجه فشار بالای صنعت خود برای ارائه خدمات یا محصول مشتریپسند خواهید شد. رضایت مشتری به شکوفایی استارتاپ شما و تبدیل کسبوکار نوپای شما به یک شرکت درآمدزا کمک خواهد کرد. بنابراین، تیمی که احساس اولویت را در مشتریان شما ایجاد کند و نیازهای آنها را به درستی تشخیص داده و درصدد رفع آنها برآید، میتواند کمک بسیار زیادی به موفقیت شما کند.
۵- از همگنی پرهیز کنید
خارج از چهارچوبهای رایج عمل کنید و به جای تکیه بر روشهای معمول جذب نیرو، استعدادهای خود را از چندین کانال مختلف جذب کنید. افراد مختلف، شخصیت متنوع خود را به کسبوکار شما اضافه میکنند که ارزش بالایی برای شما به ارمغان میآورد.
داشتن فضای کار ناهمگن، فضای خلاقیت و ایدههای فردی را فراهم میکند. به علاوه، شخصیتها و افراد با ویژگیهای رفتاری و جامعهشناختی مختلف میتوانند عملکرد یکدیگر را متعادل و اشتباهات را اصلاح کنند.
۶- رهبری قوی داشته باشید
یک استارتاپ را مانند یک قایق و اعضای تیم خود را قایقران بدانید. این قایق اگر هدایت نشود، راه خود را گم کرده یا به بیراهه خواهد رفت. این جا دقیقا همان جایی است که شما به عنوان بنیانگذار باید وارد عمل شوید. شما مسئولیت ناخدا را بر عهده میگیرید و با نگاه رو به جلو، اعضای تیم را برای رسیدن به هدف راهنمایی میکنید. شما به اعضای تیم خود جهت میدهید و هر جا لازم باشد راه را اصلاح میکنید.
برجسته کردن اهمیت رهبر برای ایجاد همسویی بین اعضای تیم ضروری است. شما باید از همکاری افراد با یکدیگر اطمینان یابید تا بتوانید مطابقت نتیجه کار با انتظارات را تضمین کنید. حتی ممکن است مجبور شوید نقش داور را برای حل تعارضات بر عهده بگیرید. از این رو، برای اطمینان از اینکه افراد برای نظر شما ارزش قائل میشوند یا نه، باید خود را به عنوان یک رهبر با کفایت اثبات کنید.
۷- آهسته استخدام کنید، سریع اخراج کنید
راهاندازی یک کسبوکار نوپا به معنای استخدام خیل عظیمی از افراد نیست، بلکه بیشترین بهره را یک تیم موفق برای شما ایجاد میکنند. بنابراین، به عنوان یک استارتاپ به جای اینکه درگیر کار استخدام شوید، باید وقت خود را صرف ساختن یک تیم درست کنید.
یکی از مثالهای استخدام آهسته اما درست در دنیای کسبوکار، Airbnb است. استخدام اولین کارمند این کسبوکارحدود ۵ ماه زمان برد. به یاد داشته باشید که سیاست «اخراج سریع» نیز برای اطمینان از کیفیت تیم، ضروری است.
۸- تجربه در مقابل استعداد خام
بحث تجربه در مقابل استعداد خام مدتی است در اکوسیستمهای استارتاپی در جریان است. هنگام جستجو برای استخدام یک فرد، باید کسانی که تجربه کار در یک استارتاپ یا کسبوکار کوچک دارند را در اولویت قرار دهید.
از طرف دیگر میتوانید استعدادهای خام را پرورش دهید تا نیازهای کسبوکار شما را برآورده کنند. در حالی که هر دو در جایگاه مربوط به خود مهم هستند، آنچه که هر استخدامکنندهای باید به دنبال آن باشد اشتیاق و شور است. اشتیاق برای انجام کارها هرگز با تجربه یا پتانسیل استفاده نشده قابلقیاس نیست.
۹- یک تیم مقیاسپذیر بسازید
در حالی که هدف این مطلب، راهنمایی در مورد ایجاد یک تیم برای شروع فعالیت کسبوکار شماست، اما باید به خاطر داشته باشید که استارتاپ تنها یکی از مراحل رشد کسبوکار شماست. هنگام تیمسازی باید افرادی را انتخاب کنید که در بلندمدت بتوانند استارتاپ شما را به یک شرکت بزرگ تبدیل کنند.
تمرکز خود را روی ایجاد تیمی از رهبران آینده بگذارید که بتوانند در آینده واحدهای سازمانی مربوطه خود را هدایت کنند. هنگامی که مقیاس کار شما گسترش یابد، مداخلات تیمسازی میتواند به پیشرفت شما در مراحل بعدی کسبوکار و گسترش تجارتتان کمک کند.