در حالی که همه ما کسب و کار خود را با هدف موفقیت در آینده راهاندازی میکنیم، برخی از افراد در مسیر توسعه کسب و کار خود به نقطهای میرسند که باید آن را بفروشند. برخی با برنامهریزی قبلی اقدام به فروش کسب و کار خود میکنند تا به سراغ تجربیات جدید بروند و برخی دیگر وقتی این تصمیم را میگیرند که دیگر مدیریت کسب و کار از توانایی آنها خارج است.
هر دلیلی برای فروش کسب و کارتان داشته باشید، این کار جزء اقدامات بسیار مهم محسوب میشود. اقدامی که نیاز به تامل، مراقبت و دقت زیاد دارد تا مطمئن شوید که این تصمیم قدم مثبتی برای شما، کارکنان و کسب و کارتان خواهد بود.
به همین دلیل در ادامه به بررسی پنج نکته مهم که باید برای فروش کسب و کارتان به آنها توجه کنید میپردازیم.
۱- کارکنان خود را فراموش نکنید
یکی از بزرگترین مسئولیتهای شما به عنوان صاحب یک کسب و کار، وظایفتان در قبال کارکنان است. هم از منظر حقوقی و هم از منظر انسانی، شما موظف هستید محیط کاری ایمن، بیخطر و پایدار برای آنها بسازید. در واقع در روند فروش و واگذاری کسب و کار نباید اختلالی در تداوم و پایداری این محیط به وجود بیاید.
کارمندان باید در محیط کار خود احساس امنیت کنند. اگر این احساس را نداشته باشند، قبل از هر چیزی کسب و کار شما ضرر خواهد کرد. علاوه بر این، قوانین کار سطح خاصی از حمایت را برای کارکنان در چنین شرایطی تضمین میکند و شما به عنوان کارفرما اگر تخلفی انجام دهید، مشمول مجازات خواهید بود.
۲- شما در مقابل کسب و کارتان مسئولیت دارید
مشابه آنچه در مورد کارکنان گفته شد، شما در برابر کسب و کارتان مسئولیتی دارید که نمیتوان از آن چشمپوشی کرد. شما باید اطمینان حاصل کنید که کسب و کارتان در طول جابهجایی مدیریت، دچار بحران نشود. آماده شدن برای فروش کسب و کار نباید شما را از مسئولیتهای جاری خود در برابر کسب و کارتان منحرف کند.
۳- توافقات لازم را انجام دهید
واضح است که فروش یک کسب و کار شبیه به سایر فروشهایی که انجام میدهیم نیست. یعنی برای اطمینان از حفظ منافع همه افراد درگیر در توافق، باید اطمینان حاصل کنید که توافق صحیحی بین طرفین در حال انجام است.
به عنوان مثال، قرارداد محرمانگی به طرفین اطمینان میدهد که هیچکدام از بحثهای مطرح شده در قرارداد به بیرون درز نمیکند یا طرفین میتوانند توافق کنند که در طول روند قرارداد با شخص دیگری وارد مذاکره نمیشوند.
۴- برای کارهای اداری آماده شوید
موافقتنامهها، ضمانتنامهها، قراردادهای جبران خسارت، صورت جلسهها و تعهدات همه باید بهصورت کتبی نوشته شوند، مورد بازنگری قرار گیرند و در نهایت بازنویسی و امضا شوند تا روند انتقال مالکیت به طور رسمی به سرانجام برسد. اشتباهات به ظاهر کوچک میتواند باعث وقفههای طولانی در فرآیند فروش کسب و کار شود و یا حتی روابط بین شما و خریداران را تیره کند. بنابراین مکتوب کردن مقدمات اولیه توافق را در اولویت قرار دهید و از صحت آن اطمینان حاصل کنید.
۵- در هر مرحله از کارشناسان حقوقی کمک بگیرید
صاحبان کسب و کارها به خوبی میدانند که بسیاری از موقعیتها و تعهدات وجود دارد که نمیتوان آنها را بدون مشاوره حقوقی از وکلای متخصص مدیریت کرد. واگذاری کسب و کار نیز از این قاعده مستثنی نیست. برای عقد یک قرارداد باید همه نکات ریز و درشت حقوقی را رعایت کنید و مطمئن شوید که هیچ ابهام و نقطه تاریکی در قرارداد وجود ندارد. رسیدن به این هدف بدون مشورت و کمک تیم حقوقی تقریبا غیر ممکن است، زیرا قرارداد مهمی مانند قرارداد واگذاری کسب و کار جزئیات و نکات ریز بسیاری دارد.