آیا سرمایهگذاران کسبوکار شما را رد کردهاند؟ از سرمایهگذاران فرشته گرفته تا سرمایهگذاران خطرپذیر و وامهای مختص کسبوکارهای کوچک یا هر سرمایهگذاری خارجی دیگری. واقعیت این است که تجربه طرد شدن بخشی از کارآفرینی است.
شاید با خودتان بیندیشید که کلید متقاعد کردن یک سرمایهگذار چیست؟ همهچیز به نحوه برخورد شما با رد شدن کسبوکارتان بستگی دارد.
۱۰ کاری که باید در مواجهه با رد شدن پیشنهاد سرمایهگذاریتان انجام دهید
بعد از اینکه سرمایهگذار پیشنهاد تجاری شما را رد کرد، بهسختی میتوانیم بفهمیم که باید از کجا شروع کنیم. خوشبختانه میتوانید این چارچوب ۱۰ مرحلهای را دنبال کنید تا دلیل رد شدن پیشنهادتان را بدانید و خود را با آن هماهنگ سازید.
علت رد شدن کسبوکارتان را بپرسید
اکثر سرمایهگذارانی که میشناسم و با آنها کار میکنم، سعی میکنند هنگام رد کردن یک کسبوکار بازخورد خوبی هم ارائه دهند، اما این بازخورد همیشه آن پاسخی نیست که برای بهبود کسبوکارتان به آن نیاز دارید.
سریع و مودبانه از آنها بپرسید چرا کسبوکار شما را رد کردهاند؟ حتما تاکید کنید که چقدر برای این بازخورد ارزش قائل هستید. صراحتا بگویید که قرار نیست به بحث ادامه دهید.
سعی کنید هر سوالی که میپرسید واضح و مشخص باشد. در حالی که اطلاعات دقیقی که بهدنبال آن هستید کاملا به کسبوکار و عملکرد شما بستگی دارد، پرسیدن سوالات زیر خالی از لطف نیست:
- چه کسبوکارهایی پذیرفته شدند؟
- چه بخشهایی از طرح یا برنامه شما به بهبود نیاز دارد؟
- آیا بخشهایی از برنامه شما فاقد بستر کافی یا اطلاعات پشتیبان بود؟
- آیا اقدامات بعدی وجود دارد که سرمایهگذاران به شما توصیه میکنند که انجام دهید؟
اگر این سوالات را نپرسید، ممکن است هرگز دلیل آن را ندانید.
دلایل رد شدنتان را ارزیابی کنید
حتی بعد از اینکه بازخورد گرفتید و متوجه شدید چرا ایده کسبوکارتان رد شده، بدون تحقیق و بررسی آن را نپذیرید. مهم است که یک قدم به عقب بردارید و بهخوبی آن را تحلیل کنید. گاهی اوقات این تمام حقیقت یا دلیل اصلی رد شدن شما نیست.
من چندین بنیانگذار کسبوکار را دیدهام که بازخورد خوبی نگرفتهاند، چون بازخورد را نمیپذیرند. آنها درباره هر نکتهای که سرمایهگذاران سعی در بیان آن داشتند، بحث میکردند؛ بنابراین سرمایهگذاران از این کار دست کشیدند.
به یاد داشته باشید که فرایند سرمایهگذاری یک فیلتر است و برخی از صاحبان مشاغل کوچک را به بالاترین سطح میبرد و برخی دیگر را از مسیر خارج میکند. این فرایند فیلتر کردن برای بسیاری از کارآفرینانی که از آن تبعیت میکنند، گزینه خوبی است.
دلایل رایج عدم پذیرش سرمایهگذاری روی یک کسبوکار
اگر جامعه سرمایهگذاری روی یک طرح سرمایهگذاری نکند، ممکن است دلایل بسیار خوبی برای این کار وجود داشته باشد. در ادامه چند دلیل رایجی را که وجود دارد، آوردهایم.
بیتجربگی
لازم نیست سالها تجربه کارآفرینی موفق در پیشینه خود داشته باشید. شما به سطح خاصی از تخصص، اعتبار و سابقه کاری نیاز دارید که توانایی شما را برای شروع و رشد یک کسبوکار نشان دهد. بهطور کلی، یک تیم دو یا سهنفره که تجربهای حرفهای داشته باشند، بهتر از یک نفر بنیانگذار است.
نبود یک بازار بزرگ یا تناسب واقعی محصول با بازار
سرمایهگذاران میخواهند وقتی برای شما چک مینویسند، فرصتی واقعی برای افزایش ارزش شما داشته باشند. آنها مایلاند کسبوکار شما توسعه یابد. در نتیجه اگر مدل کسبوکار شما قابل توسعه نباشد، این کار دشوار خواهد بود. اگر مشتریان به کسبوکارتان علاقه نداشته باشند، کار دشوارتر هم میشود.
آیا میتوانید بدون نیاز به افزایش تعداد کارمندان، فروشتان را ۱۰برابر کنید؟ اگر پاسخ منفی است، ممکن است لازم باشد مدل کسبوکار خود را دوباره مورد بررسی قرار دهید.
کسبوکار شما برای رشد آماده نیست
یکی از حقایقی که کمتر کسی در مورد سرمایهگذاران خارجی میداند، این است که آنها از یک شرکت در حال رشد سالم که مستقل از جریان نقدینگی است و نمیخواهد پول بیشتری برای رشد سریعتر به دست بیاورد، درآمد کسب نمیکنند. آنها به کسبوکاری علاقه دارند که از قبل پیشرفت را شروع کرده باشد، نه اینکه فقط در انتظار سرمایهگذاری باشد.
وقتی کارشناسان میگویند «جذابیت» پیدا کنید نیز منظورشان همین است. شاید این جذابیت راهاندازی سایت برای به دست آوردن مشترکین اولیه باشد، یا توسعه یک نمونه اولیه و آزمایش حرفهای آن، یا راهاندازی یک برنامه در اپاستور برای دریافت پیشدانلود. هر انتخابی که میکنید، فقط روی جذب کاربران، توزیعکنندگان یا چند مشتری بزرگ اولیه متمرکز باشید؛ هر چیزی که به سرمایهگذاران فرشته نشان دهد که شما ماندگار هستید.
ایده کسبوکارتان را ارزیابی کنید
موفقیت کسبوکار خود را وابسته به سرمایهگذاری نکنید. شما نمیتوانید این احتمال را نادیده بگیرید که ممکن است هرگز سرمایهگذار خارجی نداشته باشید و ممکن است مجبور شوید بدون آن به کارتان ادامه دهید.
این امر لزوما به معنای آن نیست که یک کسبوکار بد دارید. بسیاری از کسبوکارهای خوب، گزینههای جذابی برای سرمایهگذاری خارجی نیستند. بهترین گزینهها آنهایی هستند که میتوانند بدون نیاز به ورودی سرمایه یا بهعنوان مشاغل تحت مدیریت مالک، رشد کنند و رونق بگیرند.
این کسبوکارها برای بنیانگذارانشان عالی هستند، فقط گزینههای خوبی برای سرمایهگذاری خارجی نیستند.
از طرف دیگر، ممکن است ایده کسبوکار بدی داشته باشید، ممکن است محصول یا خدمات شما مشکلی را حل نکند، ممکن است موانع ورود به بازار یا اندازه بازار پایدار نباشد، ممکن است وضعیت مالی کسبوکار شما برای رشد بلندمدت ثبات و کشش کافی نداشته باشد و… .
۴. بیزینسپلن خود را اصلاح کنید
آنچه را که از بازخورد سرمایهگذاران آموختهاید، در نظر بگیرید و طرح کسبوکار خود را مرور کنید. آیا نقطهای وجود دارد که باید روی آن تمرکز کنید؟ آیا ممکن است بخشهای خاصی از برنامه، کسبوکار یا امور مالی شما مانع کارتان باشد؟
شاید این بخش مربوط به اضافهکردن افراد مناسب به تیم، متمرکز کردن بازار، افزایش حفاظت از مالکیت معنوی، اعتبار بخشیدن به کسبوکار با فروش زودهنگام یا چیز دیگری باشد. همچنین، ممکن است بهدنبال سرمایهگذاران متفاوت، بازاری متفاوت یا سرمایهگذاری متفاوتی باشید. در هر صورت، زمانی را به ارزیابی مجدد و بهروزرسانی پلن خود اختصاص دهید.
درباره سرمایهگذاران تحقیق کنید
بهطور کلی، در زمینه محل سرمایهگذاری، سرمایهگذاران اولویتهای مربوط به خود را دارند؛ از اصناف مختلف گرفته تا مقدار و مرحله سرمایهگذاری. برای افزایش شانس خود، جستوجوی خود را به سرمایهگذارانی محدود کنید که احتمال بیشتری وجود دارد که به کسبوکارتان علاقهمند باشند.
منابع مالی جایگزین پیدا کنید
اگر برای برقراری ارتباط با سرمایهگذاران مشکل دارید، ممکن است لازم باشد منابع مالی جایگزین را در نظر بگیرید. وامهای سنتی، کارتهای اعتباری تجاری، کمکهای مالی، وامدهندگان فینتک، سرمایهگذاری جمعی و رقابتهای مختلف تنها تعدادی از گزینههای بالقوه شما هستند. برای شناسایی نوع مناسب بودجه برای کسبوکار خود، نحوه استفاده از آن و میزان سرمایه مورد نظر خود را مورد ارزیابی قرار دهید.
سرمایهگذاران را سرزنش نکنید
افراد زیادی سرمایهگذاران را سرزنش میکنند. مثلا میگویند: آنها متوجه منظور ما نشدند، آنها به نتایج تحقیقات ما گوش ندادند، آنها به فلان دلیل مغرضانه عمل کردند و… .
حتی اگر یکی از این گزینهها درست بود، باز هم اینطور صحبت نکنید. این کار تاثیری منفی بر شما و کسبوکارتان خواهد داشت و شانس شما را برای سرمایهگذاریهای دیگر کاهش میدهد. باید به خاطر داشته باشید که هنوز هم باید افراد را متقاعد سازید که روی کسبوکارتان سرمایهگذاری کنند. آنها نیز اولویتها و پیشفرضهای خودشان را دارند، بنابراین سعی کنید دفعه بعد بهتر عمل کنید.
پروسه را مقصر ندانید
بسیاری از مردم اگر سرمایهگذاران را سرزنش نکنند، پروسه را مقصر میدانند. با خودشان میگویند کاش زودتر معرفی میشدم، کاش از یک انجمن یا قالب متفاوت استفاده کرده بودم، کاش اولین قرار ملاقات/آخرین قرار را داشتم، کاش ارائه بهتری داشتم یا کاش خلاصه کوتاهتری ارائه میدادم.
اتفاقی است که افتاده و شما نمیتوانید آن را تغییر دهید. قطعا ممکن است نقصهایی داشته و لغزشهایی کرده باشید، اما طی فعالیت کسبوکارتان از این دست اتفاقات زیاد میافتد و شما باید با آن همراه شوید.
بدانید چه زمانی باید از جستوجوی سرمایهگذاران دست بکشید
راهاندازی و مدیریت یک کسبوکار یک راه طولانی و پرپیچوخم است. این کار فعالیتی نیست که با رد کردن سرمایهگذاران به پایان برسد.
درگیر نیاز به تامین مالی نشوید. اگر بدون بودجه در حال ایجاد جذابیت و توسعه کسبوکار خود هستید، احتمالا در حال حاضر به آن نیاز ندارید؛ بنابراین به جای اتلاف وقت برای گشتن بهدنبال سرمایهگذاران، انرژی مورد نظر را در کسبوکار خود صرف کنید.
بدانید که تامین مالی همهچیز نیست
لطفا به یاد داشته باشید که اکثر کسبوکارها بدون سرمایهگذار فعالیت خود را آغاز میکنند. اگر محصولتان واقعا با بازار تناسب دارد، ارزشی ارائه میدهد که مردم به آن نیاز دارند و نیازی را برآورده میکند؛ پس ممکن است بتوانید بهصورت مستقل آن را راهاندازی کنید و اگر این کار را نکردید، بهتر است مشکلات را زود تشخیص داده و به کار خود ادامه دهید.
رد شدن را با آغوش باز بپذیرید
رد شدن جزئی از کارآفرینی است. مشتریان، فروشندگان، کارمندان و سرمایهگذاران بارها شما را رد خواهند کرد. نکته مهم این است که این را یک مرحله در نظر بگیرید و بهعنوان صاحب یک کسبوکار از آن در جهت رشد استفاده کنید. به یاد داشته باشید که گزینههای تامین مالی زیادی وجود دارد و سرمایهگذارانی که شما را رد کردهاند، شاید گزینههای مناسبی نبودهاند.