کشتیار، دستیار هوشمند زمینهای کشاورزی است که با استفاده از تصاویر ماهوارهای در کنار دانش کشاورزی، راهکارهایی برای افزایش عملکرد و تولید بیشتر محصولات کشاورزی ارائه میدهد. در واقع اصلیترین کار کشتیار، نظارت ماهوارهای بر سلامت و رشد گیاه در سطح مزارع کشاورزی است.
خدمات این استارتاپ از طریق یک سامانه تحت وب به کشاورزان ارائه میشود. در این سامانه، پایش زمینهای کشاورزان به صورت منظم هر ۳ تا ۵ روز یک بار، از نظر سلامت گیاه، میزان رطوبت، نرخ رشد و سایر پارامترهای دخیل در رشد محصول صورت میگیرد. این کنترل پیوسته و مداوم منجر به شناسایی زودهنگام کاستیها و نیازهای مزرعه و مدیریت بهینه آن میشود.
تعدادی از بنیانگذاران این استارتاپ که در رشته هوافضا تحصیل کردهاند و در زمینه طراحی و ساخت ماهواره فعالیت داشتهاند، همواره به این موضوع فکر میکردند که چگونه میتوان با استفاده از ماهوارهها، زندگی افراد را بهبود داد. کشاورزی نیز یکی از حوزههای استراتژیکی است که کشورهای ماهوراهساز توجه ویژهای به آن دارند و بسیاری از کشورها در حال حرکت به سمت کشاورزی هوشمند هستند. در نهایت این تیم با دانش فضایی، آگاهی خود نسبت به کاربرد این دانش در سایر کشورها و تلفیق آن با دانش کشاورزی، استارتاپ کشتیار را راهاندازی کردند.
ایده کشتیار اولین بار در نوآوردگاه فضایی سال ۹۷ مطرح و کشتیار به عنوان تیم برگزیده در این رویداد انتخاب شد. این استارتاپ به تدریج گستردهتر و افراد خبرهای از حوزههای مدیریت و توسعه کسبوکار، کشاورزی و… به این تیم اضافه شدند.
این تیم استارتاپی در ابتدای مسیر، سرمایه موردنیاز خود را از روش بوتاسترپ (سرمایه شخصی) تامین کردند و بعد برای پیشرفت بیشتر، از سرمایهگذاران فرشته و حمایتهای فراهمشده برای شرکتهای دانشبنیان کمک گرفتند. این تیم اکنون نیز موفق به جذب سرمایه از گروه سرمایهگذاری پرسال شده است.
سارا میرشکاری، مدیرعامل استارتاپ کشتیار، درباره تجربه خود از همکاری با گروه سرمایهگذاری پرسال گفت: «گروه پرسال ارزیابی بسیار دقیقی از استارتاپ ما داشتند. در این مسیر مثل یک شریک به ما بازخورد دادند تا بتوانیم کسبوکار خود را بهبود دهیم و واقعا تجربه بینظیری را برای ما خلق کردند.»
مینا شاهویری، سرپرست گروه سرمایهگذاری پرسال، درباره دلیل جذابیت کشتیار برای پرسال گفت: «ما در پرسال یک مثلثی برای بررسی استارتاپها داریم که شامل تیم، ایده و اجراست. در این سه ضلع مثلث، همیشه تیم اهمیت بیشتری دارد؛ زیرا این تیم است که دو ضلع دیگر را به یکدیگر متصل میکند و یک تیم خوب است که میتواند ایده را اجرایی کند. ایده خوب در ذهن بسیاری از آدمها وجود دارد، اما مهم این است که یک تیم خوب وجود داشته باشد تا بتواند آن ایده را به خوبی اجرا کند. در همان زمانی که ما در حال ارزیابی کشتیار بودیم، تیمهای دیگری نیز بودند که روی این ایده کار میکردند، اما نتوانسته بودند به خوبی کشتیار ایده خود را اجرایی کنند. همین موضوع ما را ترغیب کرد تا هزینه اجرایی کردن ایدههای بزرگتر این تیم را نیز تقبل کنیم.»
او در ادامه اضافه کرد: «کشتیار تمام ویژگیهای یک استارتاپ خوب را برای ما داشت. اعضای تیم این استارتاپ باهوش، باانگیزه، منسجم و بسیار مشاورهپذیر و انتقادپذیر هستند. آنها به جای پررنگ کردن نقاط قوت خود، به دنبال پیدا کردن و بهبود نقاط ضعف خود هستند و به همین دلیل است که رشد خوبی دارند. ایده این استارتاپ بسیار جدید است و حوزه فعالیت آنها، حوزهای است که در ایران بازار بسیار بزرگی دارد اما متاسفانه مغفول مانده است. همچنین حوزه فعالیت کشتیار، یکی از حوزههای استراتژیک و موردعلاقه پرسال است که نزدیکی زیادی با هسته اصلی پرسال دارد.»
مینا شاهویری درباره توجه پرسال به مسئولیت اجتماعی خود گفت: «گروه پرسال در راستای مسئولیت اجتماعی خود، علاقهمند به سرمایهگذاری در استارتاپهایی است که بتوانند با ایجاد تغییرات بزرگ در جامعه، به بهبود شرایط آن کمک و توسعه پایدار را امکانپذیر کنند. این موضوع در مورد کشتیار کاملا صادق است.»