بیتردید راهاندازی و اداره یک کسبوکار، یکی از اضطرابآورترین کارهایی است که یک نفر میتواند تجربه کند. چه در مراحل اولیه باشید و چه در میانه مسیر، همیشه تحت فشار هستید و مهمتر از همه، همیشه ابهامی در کسب و کارتان وجود دارد که باید با آن مقابله کنید. همزمان با توجه به کارمندان، سرمایهگذاران و زندگی شخصی، مقابله با این فشار بهتنهایی میتواند بهشدت اضطرابآور باشد.
با اینکه تصور میشود زندگی با اضطراب و دلهره برای کارآفرینان طبیعی است، اما در واقعیت اضطراب بهتدریج بیشتر و بیشتر میشود. اگر استراتژیهایی برای مدیریت این دلهره و اضطراب نداشته باشید، این احساسات میتوانند موجب فرسودگی شما شوند.
سازمان بهداشت جهانی مفهوم فرسودگی شغلی را بهعنوان مشکلی شناسایی میکند که در اثر میزان بالای اضطراب مزمنی در محل کار پدید میآید که بهخوبی مدیریت نشده است.
چالش واقعی اینجاست که با اینکه ممکن است ما معمولا از اینکه تحت استرس و اضطراب فراوان هستیم، آگاه باشیم، اما فرسودگی شغلی حتی بدون اینکه ما بدانیم، میتواند ما را احاطه کند. زمانی که مالک یک کسبوکار فرسوده شود، نهتنها خودش، بلکه اعضای تیم و کسبوکارش هم ضرر خواهند کرد.
به همین خاطر است که من بر خود واجب میدانم که به افرادی که بر اضطراب و استرس خود آگاه هستند، کمک کرده و ابزار لازم را جهت جلوگیری از رسیدن به مرحله فرسودگی در اختیار آنها قرار دهم.
در اینجا به هشت مرحله ساده اشاره میکنیم که برگرفته از روش نوینی به نام «روش قدرت ذهنی» است که آن را پس از چندین دهه تجربه کار با مشتریانی طرحی کردهایم که به آنها کمک میکردیم تا سرسختی، مقاومت و ذهنیتی را جهت عملکرد عالی در وجود خود پرورش دهند. این مراحل به شما کمک میکنند که از واکنش جنگ یا گریز (یا همان استرس و اضطراب) بیرون بیایید و قدرتمندانه عمل کنید.
هشت مرحله برای گذر از ذهنیت بقا و رسیدن به ذهنیت پیشرفت
مرحله ۱: توجه
به «افکار نگرانکننده»ای که در سرتان میچرخد، توجه کنید. هر زمان که افکار نگرانکننده به سراغتان آمدند، آنها را روی کاغذ بنویسید تا این افکار از سر شما خارج شده و کمی از شما فاصله بگیرند.
مرحله ۲: مکث
لحظهای مکث کرده و روی تنفستان تمرکز کنید. یک تکنیک مطمئن که من در رابطه با مشتریانم از آن استفاده میکنم، این است که از آنها میخواهم بازدمهای طولانی و آهسته داشته باشند و بعد اجازه بدهند ریههایشان بهصورت طبیعی از هوا پر شوند. صرف اندکی وقت برای تنفس خودآگاه ابزار مفیدی است که به شما کمک میکند به یک موقعیت استرسزا واکنش نشان دهید؛ چراکه چنین موقعیتی میتواند باعث فعالشدن حالت جنگ یا گریز شود.
مرحله ۳: تایید
افکار و احساسات نگرانکننده را به رسمیت بشناسید و سعی نکنید با آنها بجنگید. این جنگ همان چیزی است که باعث میشود در حالت جنگ یا گریز بمانیم.
مرحله ۴: پذیرش
پذیرش موقعیتی که در آن هستید با تمام موارد ناشناخته و چالشهایش، این توانایی را به شما میدهد که دوباره با ذهن منطقی خود ارتباط برقرار کنید. همیشه ابهامی وجود دارد که باید با آن مقابله کنیم؛ مهمترین آنها ابهام پاندمی کووید ۱۹ بوده، بنابراین مهم است که موقعیت را همانگونه که هست، بپذیریم.
مرحله ۵: تمرکز
ذهن خود را به کمک تمرینهای ذهنآگاهی به زمان حال بازگردانید؛ مثلا با بررسی دقیق محیط و توجه به پنج موردی که در اطراف میبینید، میشنوید یا استشمام میکنید. تمرکز بر زمان حال، باعث میشود بیشتر کنترل اوضاع را در دست داشته باشیم.
مرحله ۶: حل مساله
از خودتان بپرسید: «چه چیزی در کنترل من و چه چیزی خارج از کنترل من است؟» و آن چیزی را که از کنترل شما خارج است، رها کنید. نگرانی فرایند ذهنی بیهودهای است؛ زیرا جدالی بیپایان با ابهام است. تمرکزتان را از روی نگرانی بردارید و به حل مساله و برنامهریزی برای اقدام در حیطه آنچه در کنترل خودتان است، معطوف کنید.
مرحله ۷: بالا بردن روحیه
احساس یأس و کمبود انرژی دارید؟ چند مورد از این روشها را برای بالا بردن روحیه در برنامه روزانهتان بگنجانید تا انرژی بگیرید. به یاد داشته باشید که انجام کارهای کوچک بهتر از انفعال است. پیادهروی کنید یا هر روز ۱۰ بار شنا بروید و تحرک داشته باشید؛ هرگونه تحرکی بهتر از بیتحرکی است. همچنین:
- نفس بکشید، ذهنآگاه باشید و مراقبه کنید.
- از پنج موردی که به خاطر آنها در هر روز سپاسگزار هستید، یادداشت بردارید؛ به من اعتماد کنید، این کار احساس خوبی به شما میدهد!
- از تلاش خود تقدیر کنید، نه از نتیجهای که میگیرید و به خودتان به خاطر زحمتی که کشیدهاید، جایزه بدهید.
- با دوستتان تماس بگیرید، پیام صوتی یا نوشتاری برای او بفرستید تا با یک دوست یا همکاری که مدتی است او را ندیدهاید، در ارتباط باشید.
مرحله ۸: با خودتان مهربان باشید
همانطور که با بهترین دوستتان حرف میزنید، با خودتان صحبت کنید تا مهربانی و دلسوزی را با آغوش باز بپذیرید. ما میتوانیم بزرگترین منتقد خودمان باشیم و مهربانبودن با خودمان میتواند به ما کمک کند که از ترس، استرس و دلسردی عبور کرده و به آرامش و عملکرد قدرتمند برسیم.
حالا شما ابزارهایی در اختیار دارید که میتوانید با استفاده از آنها هر زمان که نیاز داشتید، از حالت جنگ یا گریز خارج شوید. این ابزارها نهتنها از فرسودگی جلوگیری میکنند، بلکه به شما کمک میکنند ذهنیتی در جهت رسیدن به عملکردی عالی و موفقیتآمیز داشته باشید.