امروزه، با توجه به پیشرفت روزافزون صنعت و توانایی بشر در استفاده از منابع طبیعی، محیط زیست به یکی از مباحث داغ این روزهای مجامع بینالمللی تبدیل شده است. انسانها هر روزه برای دستیابی به منابع، دست به تخریب گسترده محیط زیست و اکوسیستم پیرامون خود میزنند، غافل از اینکه زندگی هر کدام از ما بدون بهرهمندی از محیط زیست سالم در خطر نابودی است و ما وامدار زمین و منابع آن برای نسلهای آینده هستیم.
به دلیل اهمیت غیرقابل انکار محیط زیست و خطرات و آسیبهای جدی که نسل بشر در حال وارد کردن به طبیعت است، سازمان ملل روزی را برای آگاهیبخشی درباره محیط زیست و چالشهای پیشروی آن، گرامی میدارد. تاریخ ۵ ژوئن که روز جهانی محیط زیست نام گرفته، روزی است که نهادهای بینالمللی و دوستداران محیط زیست گرد هم جمع میشوند تا درباره خطراتی که محیط زیست را تهدید میکند، اطلاعرسانی کرده و به گفتوگو درباره روشهای حفظ این دارایی ارزشمند بپردازند.
این روز اولین بار در سال ۱۹۷۴ و با شعار «ما تنها یک زمین داریم» در ایالات متحده آمریکا برگزار شد و تا امروز هر ساله جهانیان این روز را به عنوان بستری برای افزایش آگاهی در مورد مشکلات پیشروی محیط زیست مانند آلودگی هوا، آلودگی زبالههای پلاستیکی، تجارت غیرقانونی حیوانات حیات وحش، الگوی مصرف پایدار، افزایش سطح آب دریاها، امنیت غذایی و… گرامی داشتهاند. همچنین در این روز توجهها به سمت ایجاد تغییر در الگوی مصرف و سیاستهای زیست محیطی ملی و بینالمللی سوق پیدا میکند.
امسال نیز این گرامیداشت با شعار «ترمیم اکوسیستم» به میزبانی کشور پاکستان برگزار خواهد شد. ترمیم اکوسیستم به شیوههای متنوعی مانند کاشت مجدد درختان، سبز شدن شهرهای صنعتی و بزرگ، بازسازی باغها، تغییر سبک زندگی و پاکسازی رودها و دریاچهها قابل انجام است. به همین دلیل بسیاری از کارآفرینان که این مسئولیت اجتماعی را روی دوش خود احساس میکنند در تلاشاند تا با ایجاد کسبوکاری سبز به حفظ محیط زیست کمک کنند.
چه کسبوکارهایی به حفظ سیاره آبی ما کمک میکنند؟
استارتاپها با شناسایی مشکلات موجود در زمینه محیط زیست و کمک گرفتن از فناوریهای نوین، میتوانند راهحلهای خلاقانهای برای این مشکلات ارائه دهند. در ادامه چند مورد از دریای نامحدود فرصتهای موجود در این حوزه برای استارتاپها را بررسی میکنیم.
۱- کسبوکارهای مبتنی بر انرژیهای سبز و تجدیدپذیر
این روزها بسیاری از مردم به دنبال تأمین منابع انرژی خود از منابع تجدیدپذیر و غیرفسیلیاند و کسبوکارهای نوپای زیادی در این زمینه شکل گرفتهاند؛ مانند کسبوکارهایی که با تولید دوچرخههای برقی، پنلهای انرژی خورشیدی و… به حفظ محیط زیست کمک میکنند.
۲- کسبوکارهای مبتنی بر بازیافت
این روزها تعداد زیادی از کسبوکارهای نوپا، سعی دارند تمام مواد اولیه مورد نیاز خود را از مواد بازیافتی تأمین کنند. کسبوکارهای نوپایی در صنعت مد و لباس، وسایل منزل و… تلاش میکنند که مواد دور ریخته شده و قابل بازیافت را به چرخه مصرف بازگرداند.
۳- کسبوکارهای مبتنی بر کشاورزی ارگانیک و پایدار
کشاورزی این روزها رنگ و بوی جدیدی به خود گرفته است. بسیاری از فعالان این صنعت امروزه سعی دارند با استفاده از کودها و سموم ارگانیک یا شیوههای آبیاری و برداشت محصول بهینه شده از آلودگی و تخریب منابع محیط زیست جلوگیری کنند.
۴- اپلیکیشنهای دوستدار محیط زیست
این روزها که زندگی همه ما به نوعی با تلفنهای همراه و تکنولوژی گره خورده، برخی از توسعهدهندگان اپلیکیشن، برنامههایی طراحی کردهاند تا زندگی را برای دوستداران محیط زیست آسانتر کنند؛ برنامههایی که درباره مراکز بازیافت و خدمات آنها صحبت میکنند یا اطلاعات جامعی درباره حفظ محیط زیست به کاربران ارائه میدهند.
۵- استارتاپهایی که از مواد اولیه سازگار با محیط زیست استفاده میکنند
برخی برندها به خصوص در حوزه مواد بهداشتی تلاش میکنند محصول نهایی خود را سازگار با محیط زیست تولید کنند. مانند شویندههای سبز که پس از ورود به فاضلاب، آلودگی شیمیایی برای منابع آبی ایجاد نمیکنند.
۶- تصفیه هوا
این روزها با آلوده شدن هوا و افزایش ریزگردها، کسبوکارهای مختلفی تمرکز خود را بر طراحی و ساخت دستگاههای تهویه خانگی یا صنعتی گذاشتهاند تا بتوانند هوایی با کیفیت برای ما به ارمغان بیاورند.
۷- استارتاپهای اشتراکدهنده کتاب، کتابخانههای الکترونیکی و ناشران سبز:
با توجه به آسیبی که صنعت چاپ و کاغذ میتواند به درختان و پوشش گیاهی کره زمین بزند، این روزها فعالان صنعت چاپ کتاب و علاقهمندان به کتابخوانی بیش از هر زمان دیگری برای حفظ محیط زیست مصمم هستند. این روزها اپلیکیشینهای متعددی برای مطالعه نسخههای دیجیتال کتابها یا اشتراکگذاری کتابهای دست دوم برای حفاظت از درختان ایجاد شدهاند. برخی ناشران نیز از کاغذهای بازیافت شده برای چاپ کتابهای فیزیکی خود استفاده میکنند.
اما حتما نیاز نیست کسبوکار شما به طور تخصصی در حیطه محیط زیست فعال باشد تا بتوانید سهمی در حفظ کره زمین داشته باشید، همه کسبوکارها میتوانند با برداشتن گامهای کوچک به فکر حفظ محیط زیست باشند.
هنگام راهاندازی یک کسبوکار نوپا طبیعی است که تمام تمرکز شما به عنوان بنیانگذار بر توسعه محصول و جذب مشتریان جدید باشد و شاید دیگر حفظ محیط زیست در اولویتهای شما قرار نگیرد. همچنین برخی بنیانگذاران به اشتباه تصور میکنند که تبدیل شدن به یک برند دوستدار محیط زیست، هزینههای هنگفتی برای آنها خواهد داشت. در حالی که تبدیل شدن به یک کسبوکار سبز، نه تنها به محیط زیست کمک میکند؛ بلکه با ایجاد تصویر بهتری از برند شما در ذهن مخاطبان و جذب مشتریان بیشتر، منجر به صرفهجویی در بسیاری از هزینههای شما میشود. کسبوکارهای دوستدار محیط زیست به مسئولیت اجتماعی خود به خوبی واقفند و برای حفظ سیاره ما، چالشهای متعددی را به جان میخرند.
در عصر حاضر مردم به دنبال کسبوکارهایی هستند که تغییر مثبت در زندگی و آینده آنها بگذارند. تمام استارتاپها در هر زمینهای که فعالیت میکنند میتوانند با انجام ۵ کار، نقش موثری در زندگی آیندگان داشته باشند.
۱- کسبوکار خود را بدون کاغذ اداره کنید
این روزها با گسترش تکنولوژی، دیگر نیازی به کاغذ برای انجام کارهای اداری نیست. برنامههای یادداشت دیجیتالی، فضاهای ابری، امضاهای دیجیتال و ذخیره اسناد دیجیتال در درایوهای کامپیوتر همگی باعث میشوند روزانه تعداد بیشماری درخت از قطع شدن محفوظ بمانند. ۶ سازمان دولتی شهر دبی با اتخاذ این روش، موفق به صرفهجویی روزانه ۲۷ میلیون صفحه کاغذ شدند.
۲- با پلاستیک خداحافظی کنید
یکی از چالشبرانگیزترین مسائل زیست محیطی، آلودگی ناشی از زبالههای پلاستیکی است. این روزها تولید محصولات پلاستیکی و یکبار مصرف در حال افزایش است؛ اما بشر هنوز راهحلی برای بازیافت این حجم از زباله پلاستیکی ندارد. از همین رو بسیاری از کسبوکارها با تغییر بستهبندی محصولات خود یا استفاده از مواد قابل بازیافت، در تلاش هستند تا سهمی در رفع این مشکل داشته باشند. تولید پلاستیک از ۲.۳ میلیون تن در سال ۱۹۹۵ به ۴۴۸ میلیون تن در سال ۲۰۱۵ افزایش یافته و انتظار میرود این مقدار تا سال ۲۰۵۰ دو برابر شود. خوشبختانه راههای مختلفی برای جلوگیری از تولید زباله پلاستیکی وجود دارد که میتوانید در تجارت خود از آنها بهره ببرید:
- از کیسههای زباله زیست تخریبپذیر استفاده کنید. امروزه کیسههای زباله با پایه نشاسته ذرت تجزیهپذیر، جای پلاستیکهای مبتنی بر نفت را گرفتهاند.
- به روشهای جایگزین بستهبندی محصولات خود بیاندیشید. شما میتوانید به جای آنکه محصولات خود را در حجم زیادی از پلاستیک به دست مشتریان برسانید، از جعبههای مقوای بازیافتی استفاده کنید.
۳- تا جای ممکن از مواد بازیافتی استفاده کنید
فرقی ندارد در چه صنعتی مشغول به کار هستید، از صنعت مد و فشن تا تولید وسایل منزل، همیشه راهی برای استفاده از مواد اولیه بازیافتی در خط تولیدتان وجود دارد.
۴- محصولات خود را با استفاده از انرژیهای پاک به دست مشتری برسانید
شما میتوانید از دوچرخه یا وسایل نقلیه برقی برای ارسال محصولات خود به دست مشتری استفاده کنید. این کار هم در بهبود آلودگی هوا موثر است و هم آلودگیهای صوتی حملونقلهای ماشینی را کاهش میدهد. همچنین با این روش میتوانید در مصرف سوختهای فسیلی صرفهجویی کنید.
۵- مصرف انرژی خود را بهینه کنید
این مورد ممکن است یکی از سادهترین موارد موجود در لیست باشد که میتوانید کسبوکار خود را با آن سازگار کنید. تنها کاری که باید انجام دهید این است که برخی از عادتهای پر مصرف خود را با عادتهای جدید جایگزین کنید.
- وسایل غیر ضروری را از برق جدا کنید
شاید لازم به یادآوری باشد که بسیاری از دستگاههای الکترونیکی مدرن هنگام اتصال به برق هنوز از انرژی استفاده میکنند. در مطالعهای که توسط آکادمی گازهای گلخانهای استرالیا انجام شد، مشخص شد که مایکروویوهای متصل به برق اندازه ۴۰ درصد از انرژی حین فعالیت خود را مصرف میکنند. پس میتوانید از کارکنان خود بخواهید پس از زمان ناهار ماکروویوها را از برق بکشند.
- لامپ های خود را تغییر دهید
جایگزین کردن لامپهای رشتهای سنتی به الایدیهای کممصرف، نه تنها میتواند هزینه قبض برق شما را به طور چشمگیری کاهش دهد؛ بلکه تاثیر زیادی در حفظ محیط زیست دارد. الایدیها تا ۸۵٪ انرژی کمتری مصرف میکنند و تقریبا عمری ۱۰ برابر لامپهای رشتهای دارند.
- چراغها را خاموش کنید
یکی از اقداماتی که کارمندان یک سازمان میتوانند در راستای حفظ محیط زیست انجام دهند، خاموش کردن چراغهای روشن اضافی در محل کار است. شما میتوانید این فرهنگ را در سازمان خود جا بیندازید و از کارکنان بخواهید که در صورت مشاهده اتلاف انرژی، کاری انجام دهند.
شاید این راهها از نظر شما تاثیر بزرگی در حفظ محیط زیست نداشته باشد؛ اما باید بدانید با انجام پیوسته این کارها در مدت زمان طولانی تا چه اندازه به اکوسیستم خود کمک کردهاید.
گروه سرمایهگذاری پرسال چگونه سهم خود را در حفظ محیط زیست به جا میآورد؟
هلدینگ پرسال که به طور جدی به حوزه سرمایهگذاری خطرپذیر شرکتی ورود کرده، علاقهمند به سرمایهگذاری در استارتاپهای نوآور حوزه کشاورزی است تا بتواند سهمی در حفظ محیط زیست و کره زمین برای آیندگان و سایر موجودات این کره خاکی داشته باشد.
در این راستا، گروه سرمایهگذاری پرسال تاکنون در استارتاپهای مختلفی از جمله کشمون، گلیتال، روستاتیش و کشتیار سرمایهگذاری کرده تا سهمی در راستای حفظ محیط زیست کشور داشته باشد.
استارتاپ کشمون، وبسایت خرید محصولات با کیفیت از کشاورز و زنبوردار است. تمامی محصولات قابل عرضه در کشمون از کشاورزهای احراز هویت شده تامین میشوند و کشمون بر کار آنها نظارت میدانی دارد. این محصولات در بستهبندی استاندارد و تا حد امکان محیط زیستی همراه با شناسنامه به دست مشتریان میرسند.
استارتاپ کشتیار، یک دستیار هوشمند برای زمینهای کشاورزی است که با استفاده از تصاویر ماهوارهای سنجش از دور در کنار دانش کشاورزی، راهکارهایی برای افزایش عملکرد و تولید محصولات کشاورزی ارائه میدهد. کشتیار پلی است بین تکنولوژی و کشاورزان که تلاش میکند بهروزترین فناوریها را به زمینهای کشاورزی بیاورد. اصلیترین کار کشتیار نظارت ماهوارهای بر سلامت و رشد گیاه است.
استارتاپ گلیتال یک بازار آنلاین گل و گیاه است که امکان سفارش و خرید اینترنتی را برای مخاطبان فراهم میکند و ماموریت آن، تبدیل گل از یک کالای لوکس به محصولی در سبد خرید روزانه افراد است.
استارتاپ روستاتیش، پلتفرم توسعه و فروش محصولات روستایی است که ماموریت خود را توانمندسازی جوامع روستایی تعریف کرده و تلاش میکند از طریق فروش محصولات روستایی به مخاطبان خود، آنها را در انجام پروژههای توسعه روستا شریک نماید.
پرسال کماکان علاقه دارد در استارتاپهای این حوزه که محصول آماده داشته باشند حمایت کند. اگر شما محصولی در حوزههای مورد علاقه پرسال دارید میتوانید با ارسال طرح، از حمایت پرسال برخوردار شوید.