به همان اندازه که همه ما دوست داریم رهبران خوبی باشیم، همه ما هم برای این موقعیت متولد نشدهایم و تواناییهای ذاتی یک مدیر را نداریم. یک رهبر باید دارای مجموعهای از مهارتها باشد که فراتر از مدیریت تیم است. مهارتها و ویژگیهای شخصیتی مانند توانایی برقراری ارتباط خوب و موثر با افراد، قدرت تصمیمگیری واضح و همدلی جزء لیست مهارتهای ضروری است که یک رهبر باید داشته باشد.
اگر یک رهبر هستید و میخواهید درباره مهارتهای لازم برای هدایت یک تیم در مواقع بحرانی بیشتر بدانید، در ادامه با ما همراه باشید تا به بررسی پنج مهارت ضروری رهبران برای مدیریت بحران بپردازیم.
۱- چابکی
اولین ویژگی که یک رهبر خوب باید در زمان بحران داشته باشد، چابکی است. چابکی یعنی شخص توانایی تفکر و حرکت سریع برای سازگاری با شرایط مختلف را داشته باشد. داشتن این ویژگی برای یک رهبر از این جهت بسیار مهم است که بداند داشتن پاسخ همه سوالها در طول بحران امکانپذیر نیست. رهبران باید بتوانند واکنشهای مختلف به موقعیتها را بسنجند و رویکردهای جدید را امتحان کنند و در نهایت از هر تلاش برای ایجاد راه حل درس بگیرند. یکی دیگر از جنبههای مهم چابک بودن، پذیرش شکست و یافتن راهی سریع برای اصلاح مراحل بعدی است.
۲- تصمیمگیری
یک رهبر به طور کل باید بتواند به سرعت و با اطمینان تصمیمگیری کند. این مهارت به ویژه در زمان بحران بسیار حائز اهمیت است. بروز بحران، باعث ایجاد فشار و ناامنی مضاعف بین افرادی میشود که مسئول تیمها و سازمانها هستند. در حالی که هیچکدام از ما نمیتواند آینده و نتیجه برخی رویدادها را پیشبینی کند، اما به عنوان یک مدیر باید بتوانیم بر اساس دادهها و شواهدی که از قبل در دسترس داریم، بهترین تصمیم ممکن را اتخاذ کنیم.
تاخیر در تصمیمگیری میتواند عواقب سنگینی به دنبال داشته باشد. در حال حاضر، جهان به رهبرانی نیاز دارد که به توانایی خود در اتخاذ تصمیمهای درست آن هم زمانی که همه چیز در حال فروپاشی به نظر میرسد، اطمینان داشته باشند.
۳- همدلی
رئیس بودن با رهبر بودن دو مقوله متفاوت است. بدون همدلی، یک رهبر تنها یک رئیس خونسرد است که هیچکس دوست ندارد در کنار او باشد. یک رهبر خوب باید همدل باشد و بتواند در سطوح عمیقتری با همکاران خود ارتباط برقرار کند. ایجاد پیوند و برقراری ارتباط عمیق میتواند بازده تیم را بسیار بالاتر برده و روحیه کار تیمی و همکاری را بهخصوص در زمان بحران بین کارکنان ایجاد کند. بحرانها نه تنها برای کسبوکارها و صاحبان آن، بلکه برای کارکنان نیز چالشبرانگیز است. داشتن رهبری که مشکلات افراد را درک کند، میتواند بار زیادی را از دوش کارکنان بردارد.
۴- توانایی برقراری ارتباط موثر
یکی از مهمترین مهارتهای یک رهبر خوب، توانایی برقراری یک ارتباط موثر است. معمولا با بروز یک بحران، سرریزی از اطلاعات هم به دنبال آن میآید که منجر به ایجاد مشکلات ارتباطی میشود. وظیفه یک رهبر این است که از برقراری ارتباط درست بین اعضای تیم مطمئن شود و از هرگونه اختلال ارتباطی ناشی از اطلاعات نادرست جلوگیری کند.
به عنوان یک رهبر خوب، شما باید دید روشنی از راههای حفظ و برقراری درست ارتباطات داشته باشید، به ویژه در حال حاضر که بیشتر ارتباطات ما در بسترهای دیجیتال و پلتفرمهای آنلاین انجام میشود. این وظیفه شماست که چگونگی عبور از چالشهای ارتباطات در عصر دیجیتال را برای کنار آمدن با شرایط فعلی یاد بگیرید.
۵- مدیریت زمان و اولویتبندی
آخرین مورد از لیست مهارتهای لازم برای مدیریت در بحران، مدیریت زمان و اولویتبندی است. گرچه مدیریت زمان همواره و در هر شرایطی یکی از ملزومات رهبری است اما این قابلیت در زمان بحران، میتواند حکم مرگ و زندگی را داشته باشد. به عنوان یک رهبر، نه تنها باید زمان خود را به درستی مدیریت کنید تا الگویی برای بقیه باشید؛ بلکه باید اعضای تیم خود را سازماندهی کنید و به آنها بیاموزید که چگونه از پس مدیریت زمان برآیند. بخش عمدهای از مدیریت زمان مناسب در هنگام بحران به مسئله اولویتبندی مربوط میشود. یادگیری این نکته ضروری است که همه اهداف در یک زمان قابل دسترسی نیستند. شما هرگز نمیتوانید هر آنچه را که میخواهید در آن واحد انجام دهید، مگر اینکه یک برنامه بلندمدت کارآمد تدوین کنید. با اولویتبندی وظایف و اهداف خود به اعضای تیم کمک کنید تا روی چیزهای درست تمرکز کنند و در نتیجه بتوانند راحتتر و دقیقتر به وظایف خود رسیدگی کنند.
نوع دیگری از بحران
در حالی که بحران اصلی این روزهای همه ما در سراسر جهان، عبور از این همهگیری غیرقابل پیشبینی است، اما این تنها موضوعی نیست که باید نگران آن باشیم. افزایش روزافزون تهدیدات امنیت سایبری در جهان بیش از پیش به ما هشدار میدهد که مشکلات دیگری نیز بر سر راه ما وجود دارد.
به عنوان یک رهبر، شما باید از خطرات امنیتی احتمالی که سازمان شما به صورت آنلاین با آن روبهرو است آگاه باشید. فراموش نکنید که بهتر است در مورد موضوع تهدیدات سایبری به اعضای تیم خود آموزش دهید.