۶ اشتباه رایج در ساخت هویت برند + نحوه رفع آن‌ها

امتیازدهی به مقاله

نایک، برند لباس ورزشی مطرح دنیاست که امروزه یکی از بهترین نمونه‌های هویت تجاری را دارد. شعار Just Do It و طرح آرم آن تقریبا برای هر شخصی یادآور این برند است. عناصر موجود در هویت برند نایک، بازگو‌کننده ویژگی‌های منحصر به فرد محصولات آن است.

هویت و تصویر برند دو مقوله‌ای هستند که گاهی با هم اشتباه گرفته می‌شوند. اما باید به خاطر داشته باشید که هویت برند، روشی است که شما به وسیله آن برند خود را به بازار معرفی می‌کنید و تاثیری است که شما بر مخاطب می‌گذارید؛ در حالی که تصویر برند، برداشتی است که مخاطب از برند شما دارد.

اشتباهات رایج شرکت‌ها در زمینه هویت برند

این مطلب به بررسی برخی از رایج‌ترین اشتباهات برند‌ها در ساخت هویت برند می‌پردازد و به شما نشان می‌دهد که به عنوان یک کارآفرین چگونه می‌توانید از بروز این اشتباهات جلوگیری کنید.

۱- نداشتن هدف تجاری

امروزه داشتن هدف برای هر برندی از این جهت بسیار مهم است که مصرف‌کنندگان به دنبال برندهایی هستند که جدا از کسب درآمد، اهداف قابل توجه دیگری نیز داشته باشند. به عبارت دیگر امروزه افراد از برند‌های سطحی گریزان شده‌اند. پژوهش‌های انجام شده نشان می‌دهد که مصرف‌کنندگان از کسب‌وکارهایی که هدف مشخصی دارند، حمایت بیشتری می‌کنند.

هدف تجاری بازگوکننده علت به وجود آمدن برند شما و مشکلاتی است که شما در صدد رفع آن‌ها هستید. داشتن هدف به مخاطبان شما این امکان را می‌دهد تا با برندتان ارتباط برقرار کنند.

برای پیدا کردن هدف خود، تنها کافی است به چند سوال پاسخ دهید. سوالاتی از قبیل:

  •  می‌خواهید چه تغییری در دنیا ایجاد کنید؟
  •  چه چیزی شما را منحصر به فرد می‌کند؟
  •  چرا مشتریان باید به شما اعتماد کنند؟

شما می‌توانید با پاسخ دادن به این سوال‌ها کار خود را شروع کنید و به مرور به سوالات بیشتری درباره برند خود پاسخ دهید.

۲- نداشتن ثبات

شما باید در معرفی برند خود ثبات داشته باشید. این کار به شما کمک می‌کند تا اصالت برند خود را به مخاطبان نشان دهید و همچنین به تقویت برند تجاری شما و ایجاد اعتماد به شما منجر می‌شود.

نمونه‌ای از بی‌ثباتی برند در شرکت‌های بزرگ، تغییر لوگوی برند Gap در سال ۲۰۱۰ است. لوگوی بازطراحی شده این برند فقط هفت روز دوام داشت و خشم مخاطبانی که لوگوی جدید را با هویت برند همخوان نمی‌دیدند، باعث شد برند مجددا لوگوی قبلی خود را استفاده کند. حتی برخی از نشریات به دلیل واکنش‌های فراوان، از این پروژه تغییر لوگو به‌عنوان یک فاجعه یاد کردند.

لوگوی فعلی گپ
لوگوی فعلی و اصلی برند گپ
لوگوی بازطراحی شده این برند در سال ۲۰۱۰ که با شکست مواجه شد

۳- نداشتن راهنمای سبک

یکی از عواملی که به ایجاد بی‌ثباتی منجر می‌شود، نداشتن یک سبک مشخص است. سبک در اصل یک قاعده نانوشته است که در طراحی عناصر برند شما صدق و هویت برندتان را بازنمایی می‌کند. داشتن راهنمای سبک به شما کمک می‌کند مطمئن شوید طراحانی که با آن‌ها کار می‌کنید، عناصر طراحی برند شما را می‌دانند و از آن عناصر بر طراحی‌ها استفاده می‌کنند.

بدون داشتن راهنمای سبک، ممکن است در پیدا کردن یک طرح مناسب دچار مشکل شوید یا دائما در حال مبارزه با اصلاحیه‌ها باشید. شما می‌توانید با مشخص کردن مواردی مانند آرم، تایپوگرافی، رنگ‌های استفاده شده در لوگو یا وب‌سایت، طراحی سربرگ‌ها و موارد این‌چنینی، راهنمای سبک نام تجاری خود را ایجاد کنید.

۴- عدم بررسی اصالت

شما باید مطمئن شوید که طراحی لوگو و سایر موارد مربوط به برند شما، شباهتی به برند‌های دیگر نداشته باشد. الهام گرفتن از دیگران طبیعی است؛ اما الهام گرفتن با این که شما یک هویت تجاری بسازید که دقیقا شبیه برند دیگری باشد، متفاوت است. وجود چنین شباهتی ممکن است مخاطبان شما را گیج کند و همچنین کسب‌وکار شما را در معرض نقض حق چاپ و نشر تجاری قرار دهد.

یکی از راه‌های جلوگیری از بروز شباهت‌های این‌چنینی، تحقیق است. با استفاده از موتورهای جست‌وجویی مانند گوگل می‌توانید عکس خود را جستجو کنید. برای انجام این کار، باید به بخش تصاویر گوگل[۱] بروید و در نوار جستجو، روی نماد دوربین کلیک کنید و لوگوی خود را یا به صورت لینک یا به صورت فایل بارگذاری کنید. نتایج را بررسی کنید تا ببینید نسخه مشابهی از آرم شما وجود دارد یا خیر.

راه دیگر این است که به سایت‌های قانونی ثبت برند و لوگو مراجعه و برند‌های فعال صنعت خود را بررسی کنید. این کار همچنین به شما کمک می‌کند تا رقبای محلی و مستقیم خود زیر نظر داشته باشید و آن‌ها را بشناسید. در صورتی که طرح مشابهی پیدا کردید، شاید نیاز باشد لوگو و هویت برند خود را مجددا طراحی کنید تا از اصالت بیشتری برخوردار شود.

۵- نداشتن مخاطب هدف

هرچند شنیدن این حرف ناخوشایند است، اما قرار نیست همه افراد جذب برند شما شوند. به همین دلیل تلاش برای جلب رضایت همه، کاری بی‌معناست. یک مارک تجاری باید مخاطب مورد نظر خود را شناسایی کرده و نحوه ارتباط و نمایش برند خود را متناسب با جامعه هدفش تنظیم کند.

به عنوان مثال، اگر تجارت شما روی نیازهای نسل جوان متمرکز شده باشد، هویت برندتان باید از عناصری که آن‌ها دوست دارند تشکیل شود. شما باید طراحی را جذاب و امروزی نگه دارید؛ در غیر این صورت، ممکن است مخاطبان اصلی شما احساس بیگانگی کنند و جذب برند شما نشوند.

با ارزیابی اطلاعات جمعیتی مخاطبان اصلی خود از جمله سن، جنس، سطح تحصیلات و… مخاطبان خود را به گروه خاصی محدود کنید. مشخص کردن شخصیت خریداران به شما کمک می‌کند نقاط اشتراک آن‌ها را پیدا و با استفاده از این مولفه‌های مشترک، پیام خود را بهتر منتقل کنید.

همچنین انجام تحقیقات در بازار هدف به شما امکان می‌دهد تا نیازها، خواسته‌ها و تغییرات احتمالی مخاطبان را دریابید و چراغی را به علایق و بیزاری‌های آن‌ها بتابانید. اگر در یافتن داده‌های مشخصی از مخاطبان خود مشکل دارید، می‌توانید با استفاده از نظرسنجی، اطلاعات را به طور مستقیم از مخاطب خود دریافت کنید.

۶- نگه‌داشتن یک لوگوی نامناسب

همیشه برداشت‌های اول در ذهن افراد می‌ماند. نشان تجاری شما چهره برند شماست و به همین دلیل شما باید اطمینان حاصل کنید که این نشان در دید مخاطب چشم‌نواز و زیبا باشد.

هر چند همه چیز در ظاهر خلاصه نمی‌شود؛ اما لوگو، بیانگر صفات و اهداف تجاری شماست. مخاطبان باید با نگاه به لوگوی شما درباره خدمات و محصولات برندتان و حوزه‌ای که در آن فعال هستید اطلاعات کسب‌ کنند.

برندهای بزرگ اغلب در تلاشند تا لوگویی را طراحی کنند که هم از نظر جزئیات ظاهری و هم در باطن عالی باشد. این در حالی است که برخی مشاغل کوچک معمولا طراحی لوگو را فدا می‌کنند تا در بودجه خود صرفه‌جویی کنند. آن‌ها یا طرحی بیش از حد پیچیده یا بیش از حد تکراری انتخاب می‌کنند.

استفاده از یک طراحی ضعیف ممکن است شما را غیرحرفه‌ای نشان دهد و به مشتریان این پیام را مخابره کند که آن‌ها ارزشی برای شما قائل نمی‌شوند. در نهایت این امر منجر به کاهش تاثیر‌‌گذاری برند و فراموشی لوگوی شما خواهد شد.

هنگام طراحی لوگوی خود، چه با یک طراح و چه با کمک یک نرم‌افزار گرافیکی، طراحی را ساده نگه‌دارید. عناصر طراحی باید متعادل باشد و یادتان باشد که از تصاویر با جزئیات فراوان فاصله بگیرید.

نگران نباشید

تعداد افرادی که همه کارها را در همان تلاش اول درست انجام داده‌اند، شاید از تعداد انگشتان دست هم کمتر باشد. حتی برجسته‌ترین برندها نیز اشتباهات خود را دارند. پس از اشتباه کردن نترسید؛ اما سعی کنید با استفاده از تجربیات کسب‌وکارهای موفق، اشتباهات مختلف در چرخه عمر برند خود را به حداقل برسانید.

دانستن اینکه از چه کارهایی باید دوری کنید، در ایجاد یک تجارت متمایز و سودآور ضروری است. استفاده از تجربه دیگران به شما کمک می‌کند در وقت و هزینه خود صرفه جویی و مشکلات قابل اجتناب را حل کنید. پس از اشتباهات رایج در برند‌های دیگر به عنوان راهنمایی برای جلوگیری از بروز اشتباهات مشابه استفاده کنید.

[۱] Google images

این مطلب را به اشتراک بگذارید

اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

مطالب مرتبط

ترسیم ستاره قطبی

سه گام حیاتی قبل از اجرای استراتژی روابط عمومی

برای اینکه به چیزهای خوب در کسب و کارتان برسید، نیازی نیست که یک شرکت بسیار شیک (شما بخوانید گران‌قیمت) داشته باشید. بهترین استراتژی‌ها درون سازمان اتفاق می‌افتند و آغاز...
بیشتر بخوانید
هیچ کس درباره مشکلات کارآفرینان صحبت نمی‌کند

۶ نکته درباره سختی‌های مدیرعامل بودن

راشل گرینبرگ مشاور سرمایه‌گذاری در بانک سرمایه‌گذاری وال استریت   یک ‌بار وقتی در کوچه‌ای یکی از شرکای تجاری‌ام داشت به من نزدیک می‌شد، خم شده و پشت شمشادها پنهان...
بیشتر بخوانید
مدیریت کارکنان در سال 2023

۹ الگویی که شیوه کارها را تعیین خواهد کرد

در سال ۲۰۲۲، رهبران کسب‌وکارها با محیطی مواجه شدند که روز‌به‌روز غیر قابل ‌پیش‌بینی‌تر بود؛ سیاست‌های بازگشت به محیط کار از سر گرفته می‌شد، کارمندان بیشتری ترک کار می‌کردند و...
بیشتر بخوانید
انتخاب سخت راهبر هیات‌مدیره

۸ سوال مهم برای انتخاب رئیس هیات‌مدیره

امروزه هیات‌مدیره شرکت‌ها تحت بررسی‌های دقیق و موشکافانه‌ای قرار می‌گیرند. آنها باید در یک محیط سیاسی-اجتماعی بسیار حساس، پاسخگوی سهام‌داران فعال، کارمندان دغدغه‌مند، اعضای جامعه و دیگران باشند. همچنین باید...
بیشتر بخوانید
×
واتساپ
تلگرام
ارتباط با کارشناسان