بنیانگذاران محصول گروه خاصی از کارآفرینان هستند که اشتیاق به محصولات بیعیبونقص را سرلوحه کارهایشان قرار میدهند. تمام هم و غم آنها کارشان است و اغلب همهچیز را فدای هدفشان میکنند.
با اینکه تمرکزی که روی محصول دارند، تحسینبرانگیز است، اما این موضوع میتواند یک شمشیر دولبه باشد. بنیانگذاران محصول معمولا فاقد مهارتها و تخصص لازم برای ایجاد یک شرکت موفق هستند. گاهی اوقات ممکن است آنها با جنبههای کلیدی کسبوکار مانند تامین بودجه، بازاریابی و رهبری کلنجار بروند و در نتیجه یا باید زمان زیادی را برای ایجاد محصول صرف کنند یا اصلا محصولی نداشته باشند.
در ارائه خدمات مشاورهای به بنیانگذاران محصول، این پنج مشکل بزرگ خود را نشان میدهند:
۱. نداشتن مهارت در تامین سرمایه
یکی از بزرگترین چالشهایی که پیش روی بنیانگذاران محصول قرار دارد، ناتوانی در تامین بودجه برای شرکت است. این امر میتواند بهدلیل نداشتن تجربه در زمینه تامین سرمایه، ناتوانی در انتقال موثر ارزش محصول به دیگران و نداشتن روابط لازم اتفاق بیفتد. برای حل این مشکل، بنیانگذاران محصول میتوانند از یک مشاور یا متخصص تامین سرمایه کمک بگیرند تا در این مسیر آنها را راهنمایی کند و بینشهای ارزشمندی در اختیارشان قرار دهد. همچنین بنیانگذاران محصول باید پژوهش کاملی در مورد سرمایهگذاران احتمالی انجام دهند و نیز پذیرای بازخوردها و پیشنهادهایی که دیگران مطرح میکنند، باشند.
۲. مهارتهای ضعیف در بازاریابی
یکی دیگر از مشکلات رایج بنیانگذاران محصول نداشتن تخصص در بازاریابی است. بازاریابی یکی از جنبههای مهم هر کسبوکاری است؛ چراکه به ایجاد تقاضا برای محصول و افزایش فروش کمک میکند. ممکن است آن دسته از بنیانگذاران محصول که مهارت کافی در زمینه بازاریابی ندارند، برای ارتقای موثر محصولشان و دستیابی به تعداد مخاطب مورد نظرشان مشکل داشته باشند. برای حل این مشکل، بنیانگذاران محصول میتوانند به استخدام متخصصان بازاریابی یا بازاریابان مستقل بیندیشند تا آنها بخش بازاریابی شرکت را مدیریت کنند. همچنین باید بهدنبال منابع و دورههای بازاریابی باشند تا مهارت خود را در این زمینه ارتقا بخشند.
۳. مهارتهای ضعیف در رهبری
بنیانگذاران محصول اغلب آنچنان روی محصول متمرکز میشوند که فراموش میکنند مهارتهای رهبریشان را تقویت کنند. این اتفاق میتواند روحیه کارمندان را تضعیف و برای نگهداشت کارمندان و تصمیمگیریهای مهم مشکلاتی ایجاد کند. بنیانگذاران محصول میتوانند برای حل این مشکل در دورههای آموزشی مربوط به رهبری و مشاوره شرکت کنند و پذیرای بازخورد کارمندان و همکارانشان باشند. همچنین باید روی مهارتهای ارتباطی خود کار کنند و با اعضای تیمشان صادق باشند.
۴. ناتوانی از شنیدن بازخوردها
ممکن است آن دسته از بنیانگذاران محصول که پذیرای بازخوردها نیستند، بهراحتی نتوانند محصول خود را ارتقا داده و کسبوکارشان را توسعه دهند. برای حل این مشکل میتوانند از نکات زیر بهمنظور پذیرش بازخوردها استفاده کنند:
- بازخورد بخواهید: بهصورت شفاف بیان کنید که بازخورد منفی پیامد ناگواری ندارد و شما قدردان آنها خواهید بود. از این راه افراد را به صداقت تشویق کنید. تکنیکهای اشتراکگذاری فکر را به کار ببرید و در جلسات، زمان و فضای کافی را به بازخوردها اختصاص دهید.
- بپذیرید: تایید کنید که بازخورد آنها را درست شنیدهاید و بر افکار و احساسات پشت این بازخوردها صحه بگذارید تا نشان دهید درکشان کردهاید.
- قدردان بازخوردها باشید: بابت فرصتی که برای پیشرفت به شما داده شده و برای کمکی که در این راه دریافت کردهاید، قدردانی خود را ابراز کنید.
- تحلیل کنید: زمان مناسبی را به بررسی بازخوردها اختصاص دهید و ببینید آیا با آنها موافق هستید یا مخالف. سعی کنید دیدگاه طرف مقابلتان را درک کنید.
- اقدام کنید: تعیین کنید که بر اساس این بازخورد، چه اقداماتی باید صورت دهید و نتیجه را با شخصی که بازخورد داده، در میان بگذارید. هر تغییری را که به آن متعهد میشوید، به سرانجام برسانید.
بنیانگذاران محصول با به کار بردن این رهنمودها میتوانند از دیگران بازخورد دریافت کرده و برای ارتقای محصول و توسعه کسبوکار از آن استفاده کنند.
۵. عدم تمرکز بر موفقیت شرکت
آن دسته از بنیانگذاران محصول که مدیرعامل نیز هستند، این مسئولیتها را نیز بر عهده دارند؛ تعیین و انتقال چشمانداز، ماموریت، ارزشها، برقراری و حفظ رابطه با دستاندرکاران کلیدی، گزارشدهی به هیاتمدیره و سرمایهگذاران، استخدام تیمهای مدیریتی و اجرایی، برگزاری جلسات برای تیمها، تعیین اهداف و نتایج کلیدی (OKR) و اعطای مسئولیتهای مربوط به آنها به کارمندان و تضمین اینکه استخدام و تخصیص منابع با ارزشهای شرکت همسو است. همچنین باید اطمینان یابند که یک محصول نیازهای مشتریان را برآورده میسازد.
این مسئولیتها بسیار زیاد هستند، اما بنیانگذاران محصول فقط باید روی کارها و مسئولیتهایی تمرکز کنند که از آن لذت میبرند. با رشد و تکامل کسبوکار، شاید لازم باشد که بنیانگذاران محصول از مدیرعاملی کنارهگیری و روی قدرت اصلیشان تمرکز کنند؛ یعنی توسعه محصول. بنیانگذاران محصول میتوانند گزینه استخدام یک نفر برای جایگاه مدیرعامل یا سایر مناصب مربوط به رهبری را مدنظر قرار دهند تا آنها عملیاتهای هرروزه را بر عهده بگیرند و خودشان روی آن چیزی تمرکز کنند که به بهترین شکل انجام میدهند. این کار باعث میشود آنها به همکاریهای ارزشمند خود با شرکت ادامه داده و به کسبوکار اجازه دهند که با رهبری قدرتمند به موفقیت دست یابند.
چنانچه گفته شد بنیانگذاران محصول در تاسیس و توسعه یک شرکت موفق با چالشهای منحصربهفردی روبهرو هستند؛ آنها اغلب در زمینههای کلیدی مانند تامین سرمایه، بازاریابی و رهبری به تخصص و مهارت بیشتری نیاز دارند. برای غلبه بر این چالشها، باید از متخصصان و کارمندان مستقلی کمک بگیرند که میتوانند مکمل قابلیتهای شرکت باشند و بینشهای ارزشمندی ارائه دهند.
یکی از منابع کلیدی که میتواند ارزش ویژهای داشته باشد، مشاوری است که از تمام مراحل دستیابی به موفقیت آگاه است؛ کسی که میتواند همزمان با راهنمایی بنیانگذاران محصول در خصوص مواجهه با چالشهای تاسیس و توسعه یک کسبوکار، حمایتهای کاربردی نیز ارائه دهد.
با اینکه ممکن است بنیانگذاران محصول با چالشهایی روبهرو شوند، اما میتوانند بر آنها غلبه کنند و با دستیابی به منابع درست و پذیرش بازخوردها به موفقیت برسند.