یکی از رایجترین اهداف برای استارتاپها جذب سرمایه است، اما پرسش اصلی این است که چگونه باید سرمایهگذاران را جذب کسبوکار خود کنید؟ با اینکه ممکن است وبسایت شرکتتان اولین جایی نباشد که برای رسیدن به این هدف به ذهنتان خطور کند، اما باید گفت که نقشی اساسی در جذب سرمایهگذاران و شرکا ایفا میکند.
در بازار امروز، بیشتر شبکهسازیها و تعاملات با مشتریان بهصورت دیجیتالی محقق میشود و این بدان معناست که برای تحت تأثیر قرار دادن سرمایهگذاران بهصورت رودررو، فرصت کمتری در اختیار است. عموما وبسایت شرکت شما اولین چیزی است که یک سرمایهگذار بالقوه از کسبوکار شما مشاهده میکند. یک وبسایت میتواند باعث اعتبار کسبوکار شما یا موجب ایجاد نگرانی شود.
اما برای اینکه مطمئن شوید وبسایتتان ارزش کسبوکارتان را منعکس میکند، باید روی چه چیزهایی تمرکز کنید؟ چهار نکته کلیدی وجود دارد که سرمایهگذاران احتمالی و همچنین مشتریان ایدهآلتان مایلاند ببینند.
۱. تمرکزتان را به طراحی حرفهای معطوف کنید
اساس وبسایتی که سرمایهگذاران را جذب میکند، طراحی باکیفیتی است که کسبوکار شما را به شیوهای حرفهای نمایش میدهد. کیفیت به معنای گرانقیمت بودن اجرا نیست. بسیاری از کسبوکارها کارشان را با یک وبسایت ساده آغاز میکنند و بعد با رشد کسبوکارشان وبسایت را نیز توسعه میدهند.
این صفحه ساده میتواند یک صفحه «بهزودی» (coming soon) یا یک وبسایت یکصفحهای باشد که بدون سرمایهگذاری هنگفت و چشمگیر، امکان کیفیت بالا را فراهم میآورد.
از قالبهای آماده استفاده نکنید
حتی اگر وبسایتتان فقط یک صفحه دارد، بهتر است از قالبهای آماده برای آن استفاده نکنید. ممکن است رقبایتان نیز از این قالبها استفاده کنند که اغلب نیز چنین است و این موضوع باعث میشود متمایز کردن کسبوکارتان دشوار شود.
طراحی وبسایت با کیفیت پایین و استفاده از قالبهای آماده باعث میشود سرمایهگذاران تصور نامناسبی از کسبوکار شما داشته باشند و گمان کنند هیچ بودجهای ندارید یا سرمایهگذاری را جدی نمیگیرید. طراحی سفارشی با WordPress یا نرمافزارهای دیگر میتواند انعطاف و موقعیتهای بیشتری را برای شما فراهم آورد. هرچه طراحی شما باکیفیتتر و سفارشیتر باشد، بهتر است.
با استفاده از المانهای بصری حس اعتماد ایجاد کنید
اعتماد بصری نیز میتواند تا حدودی تعیین کند که آیا وبسایت شما بازدیدکنندگان را، اعم از مشتریان و سرمایهگذاران، علاقهمند میسازد یا خیر. اعتماد بصری بر تعامل ناخودآگاه شخصی که به وبسایت شما مراجعه میکند، دلالت دارد. این مفهوم یک پیوند عاطفی است که از تصویرسازی، فونت و رنگهای مورد استفاده سرچشمه میگیرد.
طراحان حرفهای میدانند که چطور با استفاده از جدیدترین روشهای طراحی سایت، حس اعتماد را از لحاظ بصری به گونهای منتقل کنند که یک قالب آماده یا طراحی خودتان هرگز نمیتواند.
۲. حس اعتماد حرفهای و اجتماعی را منتقل کنید
وبسایت یک کسبوکار کوچک، علاوه بر اینکه باید بهصورت حرفهای روی بازدیدکنندگان تاثیر بگذارد، باید باعث ایجاد حس اعتماد حرفهای نیز بشود. اعتماد حرفهای بر مبنای بازشناسی کسبوکار شما و دستاوردهای شما در صنف خودتان است.
شما میتوانید این موارد را با به نمایشگذاشتن جایزهها یا وابستگیهای سازمانیتان نشان دهید. اگر کسبوکار شما حق ثبت اختراع محصولی را دارد، یا روند درخواست آن را آغاز کرده، این مورد را در وبسایتتان بهصورت برجسته و همراه با لوگوها و اطلاعات مربوطه نمایش دهید.
همچنین میتوانید برای ایجاد اعتبار به ذکر نامتان در مطبوعات، اخبار مربوط به صنفتان یا سایتهای تولید محتوا بپردازید. بهتر است این لوگوها یا جایزهها را در بخش اصلی صفحه اول وبسایتتان منتشر کنید.
اگر در حال حاضر سرمایهگذار دارید و بهدنبال تامین مالی بیشتر هستید، میتوانید میزان بودجهای را که قبلا تامین کردهاید، بهصورت اعلان یا بَنِر در وبسایتتان نمایش دهید.
استفاده از شواهد اجتماعی برای ایجاد حس اعتماد
نوع دیگری از حس اعتماد، اعتماد اجتماعی است. این نوع اعتماد با شواهد اجتماعی ایجاد میشود که نشان میدهد کسبوکارها و مشتریان دیگر نیز همکاری موفقیتآمیزی با کسبوکار شما داشتهاند. اشکال مختلف شواهد اجتماعی عبارتاند از: تعداد مشتریانی که تابهحال به آنها خدماترسانی کردهاید، تعداد سالهای فعالیت یا نظرات مثبت مشتریان.
شاید یک استارتاپ نوپا مشتریان زیادی نداشته یا نظرات زیادی دریافت نکرده باشد، در این صورت میتوانید به لوگوها، برخی مشتریان یا شرکای مهم خود اشاره کنید. حتی میتوانید نام ناشرانی را که صحبتهای خوبی در مورد کسبوکارتان کردهاند، بیاورید.
۳. ارزش پیشنهادی قدرتمندی بسازید
برای برقراری ارتباط، ارزش پیشنهادی قدرتمند و انتقال پیامهای شفاف حائز اهمیت هستند. زمانی که یک بازدیدکننده وارد وبسایت شما میشود، معمولا ۱۰ ثانیه در صفحه شما میماند. برای اینکه توجه آنها را جلب کنید، ارزش پیشنهادی شما باید در چشم باشد.
بهعنوان یک کسبوکار استارتاپی، تصور کنید که این ارزش پیشنهادی شعار شرکت شماست که باید بهطور مختصر به دیگران بفهماند شما که هستید، چه کاری انجام میدهید و چه چیزی شما را از رقبایتان متمایز میسازد.
از نوشتن پاراگرافهای طولانی و متراکم در صفحه اول وبسایت که تمام جزئیات مربوط به محصولات شما را دربر دارند، بپرهیزید. بهطور کلی نوشتن متنهای طولانی حواس خوانندگان را پرت میکند و نگهداشتن آنها در صفحه را دشوار میسازد. این کار به هیچعنوان کاربرپسند نیست.
تمرکزتان را روی پیامرسانی پیشرفته بگذارید و از ترکیبی از عناوین اصلی، عناوین فرعی و نکات موردی استفاده کنید؛ زیرا بازدیدکنندگان هنگام بازدید از یک صفحه تمایل دارند صفحات را بالا و پایین کرده و نگاهی گذرا به محتوای کلی بیندازند. یک طراح وب میتواند در بخش بصری انتقال این پیام به شما کمک کرده و سلسلهمراتبی بصری ایجاد کند تا پیام شما به چشم بیاید.
۴. صفحهای در مورد سرمایهگذاران یا شرکا ایجاد کنید
وبسایتها بازدیدکنندگان مختلفی را جذب میکنند؛ مانند مشتریان فعلی، مشتریان جدید، سرمایهگذاران یا حتی کارمندان احتمالی که هر کدام انگیزه متفاوتی دارند و بهدنبال اطلاعات خاصی میگردند. به زبان سادهتر، هر کدام از آنها اهداف منحصربهفردی دارند که میخواهند با بازدید از وبسایت شما به آنها دست یابند.
بهمنظور راهنمایی سرمایهگذاران جهت دستیابی به اطلاعات درست میتوانید صفحهای با نام ارتباط با سرمایهگذاران یا شرکا ایجاد کنید. این صفحه میتواند اطلاعاتی مانند اطلاعیههای رسمی در مورد تامین بودجه بیشتر، فرصتهایی برای سرمایهگذاران و مزایای حمایت از کسبوکار شما را در بر بگیرد.
همچنین محتوای این صفحه میتواند حاوی رسالت و چشمانداز شرکت شما باشد تا به سرمایهگذاران احتمالی بگوید که مسیر کلی برند شما چیست. البته وجود این صفحه در وبسایت شما ضروری نیست، اما میتواند به شما کمک کند تا با ارائه تجربهای آسانتر برای این نوع بازدیدکنندگان، به چشم آنها بیایید.
نکته تخصصی
فرمی برای ثبتنام ایمیلی در نظر بگیرید تا بازدیدکنندگان بتوانند از طریق ایمیل از اطلاعات جدید مربوط به کسبوکار شما آگاه شوند یا در فهرست انتظار مربوط به محصول جدیدتان قرار بگیرند. این کار امکان تعهدی کوچک را فراهم میکند که با شناختهشدن بیشتر برند شما میتواند به تعهدی بزرگتر بینجامد.
۵. بر تخصص اعضای تیم خود تاکید کنید
تاکید بر تخصص اعضای تیمتان استراتژی دیگری است که باعث ایجاد اعتماد و اعتبار میشود. این کار میتواند به سرمایهگذاران بگوید که تیمی باتجربه پشت این کسبوکار قرار دارد که صلاحیت محققکردن چشمانداز مورد نظر را دارند.
صفحه «درباره ما» یا «اعضای تیم» در وبسایت بهترین مکان برای به رخکشیدن تخصص اعضای تیمتان است. این صفحه میتواند حاوی بیوگرافی کوتاهی از هر یک از اعضای تیم یا هیاتمدیره باشد که تجربیات، مدارک و مدارج تکتک آنها را شامل میشود. همچنین میتوانید عکسهای آنها را به اشتراک بگذارید تا سرمایهگذاران و مشتریان بتوانند هنگام خواندن اطلاعات مربوطه، شناخت بهتری نسبت به آنها پیدا کنند.
بیوگرافیها را میتوانید در کنار عکس هر یک از اعضای تیم بگذارید. حتی میتوانید از هر کدام از اعضای مهم تیم یک ویدئوی معرفی در وبسایت قرار دهید.
صفحه «درباره ما» جایی است که میتوانید شخصیت و فرهنگ برند خود را در آن بازگو کنید. بهعنوان مثال برخی شرکتها عکسهای جالب یا حقایقی را در مورد زندگی شخصی اعضای تیمشان به اشتراک میگذارند. چه این موارد شیطنتآمیز باشند، چه مدرن و چه محتاطانه، میتوانید المانهایی را انتخاب کنید که لُب مطلب را در مورد شخصیت برند شما بازگو کند.
در نهایت میتوانید جدول زمانی توسعه محصولات یا مراحل مهم فعالیت شرکتتان را نیز ذکر کنید. این کار روند رشد شرکت شما را بهطور مختصر نشان میدهد و سرمایهگذاران و مشتریان با خواندن آن دیگر نیازی ندارند که تحقیقات بیشتری به عمل بیاورند.
کارتان را با ایجاد تاثیری خوب آغاز کنید
داشتن وبسایتی که باعث ایجاد تاثیری خوب در بازدیدکنندگان شود، عاملی ضروری برای جذب سرمایهگذاران به استارتاپ شماست. با طراحی وبسایتی باکیفیت که حس اعتماد حرفهای و اجتماعی، ارزش پیشنهادی قدرتمند، محتوایی مناسب برای سرمایهگذاران و صفحهای مختص به رخکشیدن تخصص اعضای تیمتان ارائه میدهد، تاثیرگذار خواهید بود.
البته شما خودتان هم میتوانید وبسایتتان را طراحی کنید، اما راحتترین راه این است که با استخدام یک طراح حرفهای به تمامی این اهداف دست یابید. بهعلاوه، این کار باعث میشود وقت بیشتری برای اداره و توسعه کسبوکارتان داشته باشید.