زندگی یک کارآفرین خود به خود پر از استرس است. این استرس میتواند از عدم توانایی کنترل شرایط، عدم توانایی در پیشبینی آینده و نبود حمایت یا نداشتن زمان کافی در کنار فشارهای فراوان سرچشمه بگیرد.
اگر میخواهید طی دورانِ دائما متغیر کارآفرینی، سلامت و تندرستی خود را از دست ندهید، یادگیری تکنیکهای مدیریت استرس برای شما ضروری است. به این آمار و ارقام حیرتآور دقت کنید:
- ۷۲ درصد از کارآفرینان با چالشهای روانی روبهرو میشوند.
- کارآفرینان دو برابر بیشتر از عموم مردم دچار افسردگی میشوند.
- احتمال اینکه کارآفرینان درگیر بیماری اعتیاد شوند، سه برابر بیشتر از دیگران است.
این آمار و ارقام نباید کاری کنند که شما از حرفه کارآفرینی رویگردان شوید، بلکه باید اهمیت یادگیری شیوههای مدیریت استرس را در نگاه شما تقویت کنند. شما با داشتن مهارتهای لازم جهت کنترل استرس میتوانید در روزهای سخت حرفهای، مسیر خود را پیدا کنید و سالمتر و خوشحالتر باشید.
۹ رهنمود برای کاهش استرس در محیط کار
در اینجا میخواهیم ابزارهای گوناگونی را برای مدیریت استرس در محیط کار و ارتقای سلامت عمومی به شما معرفی کنیم. بسیاری از این پیشنهادها بسیار ساده هستند و بهراحتی میتوانید آنها را در زندگیتان اجرا کنید، اما برخی از آنها نیز زحمت بیشتری میطلبند.
دو هدف اصلی شما باید این باشد که پیوسته کارهای درستی انجام دهید تا استرستان به سطح ناسالمی نرسد و همچنین برای زمانی که این استرس به سطوح بحرانی میرسد، راهحلهای عملی در اختیار داشته باشید.
حالا بدون هیچگونه معطلی به سراغ ۹ رهنمود برای مدیریت استرس میرویم.
۱. با واژه «نه» آشتی کنید
در زندگی حرفهای ما چیزهای زیادی وجود دارند که ما هیچ کنترلی روی آنها نداریم؛ مانند نرخ بهره، مسائل مربوط به زنجیره تامین و اقدامات رقبا. اما عوامل بسیاری نیز هستند که میتوانیم آنها را مهار کنیم. بهعنوان مثال تصور کنید یکی از شرکای تجاری از شما میخواهد به او کمک کنید تا یک رویداد را برنامهریزی کند و شما هم بهشدت گرفتار هستید، اما در عین حال قصد دارید روابط خود را با شرکایتان بهبود بخشید. به هر حال شاید لازم باشد برای حفظ سلامت و عملکرد خود این درخواست را رد کنید.
همین موضوع ممکن است برای فریلنسرهایی اتفاق بیفتد که هیچ کنترلی روی جریان پروژههایی که از مشتریان دریافت میکنند، ندارند. مثلا اگر شما یک طراح فریلنسر هستید و طی ۴۸ ساعت چهار نفر از مشتریان پروژههایی را به شما محول کنند، شاید لازم باشد با میل به پذیرفتن تمام این پروژهها مقابله و یکی، دو مورد از آنها را رد کنید. شاید این کار عذابآور باشد، اما قطعا عذاب آن کمتر از فروپاشی عصبی شما در اثر فشار کاری بسیار زیاد در طول هفتههای آتی خواهد بود.
۲. اجازه ندهید کمالگرایی شما را به دردسر بیندازد
گاهی اوقات ما در دو تله گرفتار میشویم؛ یا فکر میکنیم که باید کاری را سرسری انجام دهیم و به کیفیتی متوسط بسنده کنیم، یا فکر میکنیم که باید کارمان کیفیتی اعلی داشته باشد و در واقع باید یک اثر هنری با ظرافت تمام در جزئیات تحویل دهیم. اما کیفیت یک طیف است و معمولا تصمیم درست این است که از تلاش برای رسیدن به کمال دست بکشید و در عوض به عملکردی یکپارچه که در نقطهای بین متوسط و اعلی قرار میگیرد، راضی باشید.
البته پروژههایی هم هستند که شما را ملزم میکنند زمان بسیار زیادی را صرف آنها کنید تا خروجی را با دقت لازم ارائه دهید. اما اجازه ندهید اینگونه کارها به معیار شما تبدیل شوند. انرژی خود را برای لحظات حیاتی نگه دارید و سپس زمان باقیمانده خود را مصروف عملکردهای یکپارچهای سازید که نمره قابل قبولی میگیرند و بهدنبال کمال هم نباشید.
۳. اجازه ندهید سنتها شما را به دردسر بیندازند
این رهنمود اشتراکهای زیادی با رهنمود مربوط به کمالگرایی دارد. احتمالا تمام روندهای انجام کارها در کسبوکار شما تثبیتشده هستند. داشتن روندها و روالهای مشخص برای انجام کارها بسیار هم خوب است، اما اجازه ندهید این روالها موانعی بر سر راه بازدهیتان باشند. اگر میتوانید، با شیوههایی متفاوت در زمان صرفهجویی کنید و سطح استرس خود را کاهش دهید، این شیوههای متفاوت را با آغوش باز بپذیرید. کاهش استرس مادر نوآوری است، اما چسبیدن به سنتها میتواند عامل ایجاد احساس آشفتگی و اضطراب باشد.
۴. برای تفریح و سرگرمی وقت بگذارید
پیدا کردن زمانی برای تفریح و سرگرمی یک نوع سرمایهگذاری است. درست است که با این کار بخشی از زمان ارزشمندی را از دست میدهید که میتوانستید صرف کارهای انجامنشده خود کنید، اما طراوت و نیروی جدید ناشی از فعالیتهای مورد علاقهتان، شما را قادر میسازد که قویتر و هوشمندتر به کار بازگردید و این امر، زمانی را که از دست داده و صرف تفریح کردهاید، جبران میکند.
اگر در حال حاضر هیچگونه سرگرمی ندارید، زمان آن است که حداقل یک فعالیت برای برنامه ماهانه یا هفتگی خود پیدا کنید. بهترین سرگرمیها برای کارآفرینان مواردی هستند که به تجهیزات تخصصی چندانی نیاز نداشته باشند و این امکان را به شما بدهند که زمانی را صرف آن فعالیت کرده و بعد بدون وقفهای طولانی به کار بازگردید.
۵. پناهگاهی برای خودتان پیدا کنید
گاهی اوقات نیاز به رهایی دارید، اما برایتان امکانپذیر نیست که زمانی را صرف تفریح و سرگرمی کنید. در اینگونه مواقع شاید بیش از اندازه تحت فشار بودهاید و تنها چیزی که به آن نیاز دارید، محیطی آرام است.
به همین دلیل، داشتن راه فراری که در دسترس باشد، کار عاقلانهای است. این مکان آرام میتواند یک مبل راحتی باشد در گوشه اتاقی که بهندرت از آن استفاده میشود، یا نیمکتی باشد محصور در میان درختان در آن سوی خیابان. به هر حال بهتر است جایی را که برمیگزینید، مکانی باشد که هر زمان احساس کردید دنیا پر از تشویش شده، بتوانید به آنجا پناه ببرید.
۶. از طریق برقراری ارتباط با تعداد زیادی از افراد، قدرت بگیرید
شما انسان منحصربهفردی هستید، اما چالشهایی که در رابطه با استرس دارید، چنین نیستند. قطعا کارآفرینان دیگری هم هستند که در موقعیت شما قرار دارند.
با سایر مدیران و رهبران تجاری ارتباط برقرار کنید تا با شیوههای آنها برای مقابله با استرس در محیط کار آشنا شوید. اشکالی ندارد که گهگاهی این جلسات به مهمانیهایی برای ابراز همدردی نیز تبدیل شوند. مهم این است که شما احساس کنید همکارانتان دغدغههای شما را شنیده و آنها را به رسمیت میشناسند.
در بهترین حالت، روابط شما با سایر کارآفرینان ایدههایی به شما میدهند که درد و رنجتان را التیام میبخشند. عامل کلیدی همدردی است؛ زیرا همکاران شما میفهمند که در چه موقعیتی هستید. با آموختن از تجربههای آنها میتوانید تکنیکهای جدیدی برای مدیریت استرس پیدا کنید و عملکرد بهتری نسبت به قبل داشته باشید.
۷. از طریق برقراری ارتباط با تعداد زیادی از افراد، به تعالی فکری برسید
نوع دیگری از روابط که به شما در مدیریت استرس کمک میکند، رابطه با عزیزان است. این تعاملها بسیار ضروری هستند؛ مثلا تماس تلفنی با یک دوست قدیمی، بردن فرزندتان به پارک یا فرار از محیط کار و در آغوش گرفتن همسر.
پس دفعه بعد که احساس کردید ابرهای تیره به آسمان زندگیتان آمدهاند، اجازه بدهید عزیزانتان نوری به این آسمان تاریک بتابانند. آنها بهتر از هر کسی شما و چالشهای کسبوکارتان را میشناسند و نقش منحصربهفردی که در زندگی شما دارند، این است که دلسردیهایتان را به چشماندازهای جدید تبدیل کرده و شما را دوباره به هدف غاییتان متصل میکنند.
۸. غذا خوردن را فراموش نکنید
زمانی که روند کارها استرسزا میشود، بسیاری از کارآفرینان فقط روی حفظ کسبوکارشان تمرکز میکنند، یعنی از خوشگذرانیهایی مانند آب و غذا غافل میشوند تا تمام تمرکز ذهنی خود را معطوف مشکلات کنند.
مشکل این رویکرد این است که آب و غذا خوشگذرانی نیستند. اینها عوامل ضروری زندگی هستند و با چشمپوشی از نیازهای بدنتان، شما فقط چالشهایتان را پیچیدهتر میکنید.
شما میتوانید با خوردن غذاهای سالم و آب کافی، موقعیتهای استرسزا را دفع کنید. زمانی که با وجود همه تلاشهایتان، باز هم شرایط نابسامان است و شما هم نهایت تلاش خود را به کار بستهاید، باز هم مراقب خودتان باشید؛ زیرا کارآفرین قابل فردی است که آب و غذای کافی خورده باشد.
۹. هر آنچه را که میتوانید، کنترل کنید
معمولا استرس زمانی پیش میآید که احساس میکنید مسائل از کنترل شما خارج شدهاند؛ بنابراین یکی از راههای مدیریت استرس در محیط کار این است که به مسئلهای بپردازید که میتوانید آن را مدیریت کنید. سپس به محض اینکه این کار را به اتمام رساندید، به سراغ مسئله بعدی بروید.
هدف این تکنیک این نیست که تمام مشکلات را حل کرده و مسیر آینده شما را روشن سازد؛ بلکه هدف این است که مسیری را پیش روی شما قرار دهد که قابل مدیریت باشد. به این ترتیب شما میتوانید همزمان هم از حل یک مشکل احساس رضایت داشته باشید و هم یکی از عوامل استرسزا را از فهرست کارهایتان خط بزنید.
این ۹ تکنیک مدیریت استرس مشتی هستند نمونه خروار. زمانی که شما سلامت شخصیتان را در اولویت قرار دهید و بهدنبال روشهایی برای کاهش استرس در محیط کار باشید، میتوانید تاکتیکهای پیدا کنید که مختص شما هستند. شاید در نهایت دریابید که این راهحلهای شخصی و ویژه، قدرتمندترین و موثرترین روشها هستند.